Pe perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu a carei valoare nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent specificate in contractul individual de munca. Aceste prevederi sunt mentionate in art. 150 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii. In articolul de fata vom prezenta modul de calcul pentru indemnizatia de concediu de odihna si vom analiza principalele aspecte legale, pentru a asigura o aplicare corecta si echitabila a normelor privind concediul de odihna.
Cu cat se plateste o zi de concediu in 2025?
Conform art. 150 alin. (2) din Codul Muncii, indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Concret, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Apoi, se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Precizam ca media zilnica se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 3 luni si numarul de zile lucrate.
De exemplu, in cazul in care indemnizatia pentru concediu de odihna se achita in luna ianuarie, prima data se stabileste media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din lunile decembrie, noiembrie si octombrie pe baza veniturilor realizate si a zilelor lucrate in aceasta perioada. Daca salariatul nu a lucrat 3 luni, ci numai doua luni, se face media pe cele doua luni si se compara cu veniturile din salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca, adica veniturile pe care le-ar fi obtinut salariatul daca ar fi lucrat pe durata concediului de odihna. Apoi, se va acorda angajatului valoarea cea mai mare.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind CCC, concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare! Vezi detalii in lucrarea 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal - AICI>>>
Cum se calculeaza concediul de odihna
Reamintim faptul ca, potrivit art. 145 din Codul Muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de minimum 20 de zile lucratoare, perioada efectiva a acestui tip de concediu stabilindu-se in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile.
Prin urmare, conform legii, orice salariat din Romania ar trebui sa aiba minim 1,666 zile CO/luna (20 zile CO/an : 12 luni).
Avand in vedere ca durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic si luand in considerare faptul ca indemnizatia de concediu se calculeaza in functie de veniturile din ultimele 3 luni si numarul de zile lucrate, vom prezenta in cele ce urmeaza modul de calcul pentru indemnizatia ce se cuvine unui salariat pe perioada concediului de odihna.
Formula calcul zile concediu odihna
Pentru a calcula indemnizatia aferenta concediului de odihna, se vor aplica urmatorii pasi:
1. Stabilirea valorii indemnizatiei de concediu zilnica dupa urmatoarea formula de calcul:
Indemnizatia pentru o zi de CO (I zilnica) = Suma veniturilor din ultimele 3 luni ÷ Numarul de zile lucratoare din cele 3 luni
2. Dupa ce s-a stabilit cu cat se plateste o zi de concediu de odihna, valoarea aceasta se va inmulti cu numarul de zile de concediu luate:
De exemplu, in cazul in care salariatul si-a luat 6 zile de concediu, indemnizatia pentru cele 6 zile va fi:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
I concediu de odihna = I zilnica x 6 zile CO
3. Calcularea drepturilor salariale ca si cum angajatul ar lucra. Luand in considerare faptul ca indemnizatia pentru concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului individual de munca, dupa stabilirea indemnizatiei pentru zilele de concediu de odihna, se calculeaza drepturile salariale cuvenite pentru perioada concediului (ca si cum salariatul ar lucra).
Salariu (S) concediu = Drepturile salariale ca si cum angajatul ar lucra: nr. zile lucratoare x nr. zile CO
4. In ultima etapa, se compara I concediu cu S concediu si:
- Daca I concediu este mai mare decat S concediu, atunci de acorda valoarea I concediu.
- Daca I concediu este mai mica decat S concediu, atunci de acorda S concediu.
Calcul indemnizatie concediu de odihna
Pentru a intelege mai bine cum se calculeaza indemnizatia de concediu de odihna, va prezentam mai jos un exemplu de calcul practic.
Astfel, pentru o indemnizatie achitata in luna ianuarie 2025, se vor lua in calcul veniturile din decembrie, noiembrie si octombrie 2024. Presupunem ca avem urmatoarele date:
- in luna decembrie 2024 - venitul salariatului = 5000 lei , iar nr. de zile lucratoare = 21
- in luna noiembrie 2024 - venitul salariatului = 5000 lei, iar nr. de zile lucratoare = 20
- in lunar octombrie 2024 - venitul salariatului = 5000 lei, iar nr. de zile lucratoare = 23
- Zile de concediu = 6
I zilnica = (5000+5000+5000) ÷ (21+20+23) = 15000÷64 = 234,375 lei (cu atat se plateste o zi de concediu)
I concediu de odihna = 234,375 x 6 zile de CO= 1406,25 lei (indemnizatia de CO aferenta pentru cele 6 zile de concediu de odihna )
S concediu = 5000÷21=238,095 lei (cat ar primi zilnic salariatul daca ar lucra)
Pe cele 6 zile de concediu S concediu= 238,095 x 6 =1428,57 lei
Comparand S concediu cu I concediu, observam ca S concediu este mai mare, prin urmare salariatul va primi valoarea de 1428,57 lei pentru cele 6 zile de concediu.
Citeste si: Concediu fara plata. Durata maxima si conditiile de acordare