Asa cum bine stim, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu.
Indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca., conform art.150 din Codul Muncii - Legea nr.53/2003.
Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Concret, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica (Mz) a drepturilor cu caracter permanent mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu de odihna.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Acest cuantum se va compara cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Cu cat se plateste o zi de concediu in 2024?
Media zilnica se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 3 luni si numarul de zile lucrate.
Exemplu:
ianuarie 2024 4000 lei 20
decembrie 2023 4000 lei 21
noiembrie 2023 4000 lei 20
Formula calcul zile concediu odihna
Facand totalul de mai sus, se remarca >>> 12.000 lei: 61= 196,72 lei (cu cat se plateste o zi de concediu)
196,72 x 6 zile de CO = 1.180 lei indemnizatia de CO aferenta pentru cele 6 zile de concediu de odihna
Calcul concediu de odihna
Verificare calcul indemnizatie CO:
4000 lei: 21 de zile lucratoare = 190,47
190,47 x 6 zile de CO = 1.142 lei (inferioara fata de 1.180 lei, asadar indemnizatia de CO pentru cele 6 zile va fi suma de 1.180 lei, asa va arata un calcul concediu de odihna)
Atentie mare la faptul ca in perioada de CO, salariatul nu va primi o indemnizatie de CO inferioara fata de Sb (salariul de baza), indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite in mod habitual.
Daca in luna ianuarie, angajatul ar fi avut un salariu de 4000 de lei pentru 21 de zile lucrate, daca isi ia 6 zile de CO, nu poate avea un salariu final mai mic decat acest prag.
Perioada de CO nu diminueaza nivelul salariului obtinut pentru ca alturi de zilele lucrate se adauga si indemnizatia de concediu de odihna.
Cum se calculeaza concediul de odihna?
Va reamintim ca durata minima a concediului de odihna in Romania este de 20 de zile pe an. Concret, acesta se calculeaza direct proportional cu perioada lucrata din anul respectiv.
Ca exemplu, 20 zile : 12 luni = 1,66 zile de concediu pe luna (pt orice angajat), considerand ca acesta are numarul minim de zile de concediu, adica 20.
Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare! Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, detalii AICI >>>