Violeta Alexandru, deputat PNL si fostul ministru al Muncii, are in vedere inaintarea unor intiative care sa imbunatateasca accesul cetatenilor la informatii de interes individual si, totodata, sa faciliteze transmiterea de informatii intre institutiile publice astfel incat contribuabilul sa nu mai fie nevoit sa aduca de acasa documente doveditoare pe care institutia publica ar trebui sa le aiba deja in sistemul electronic sau in baza de date.
“Bazele de date din sistemul public, cele care contin date cheie pentru livrarea unui serviciu public - accesate, printr-o interfata, de catre toti functionarii publici desemnati in acest sens, indiferent de institutia care le detine respectiv indiferent de institutia publica in care lucreaza. Sunt toti functionari publici. Nu exista diferenta de responsabilitate. Exista un singur sistem public.
>> De ce cand accesezi servicii publice din sanatate sau privind transportul public, trebuie sa aduci dovezi, hartii peste hartii, ca si cum datele tale nu se regasesc deja in sistemele informatice ale institutiilor publice? M-am ocupat de acest lucru la Ministerul Muncii, cat am putut, cu multe alte urgente in fata. Problema e dincolo de usa Ministerului. Intre institutii. In orice caz, orice fac, tot aici ajung. Asa ca m-am tot gandit care sa fie solutia, la nivelul intregului sistem. Daca nu o gasim si daca nu miscam lucrurile tot aici vom fi in 10 ani.
Mi-am modificat perceptia privind posibilitatea de a interconecta bazele de date ale institutiilor publice. Pentru ca, tehnic, vorbind, pare imposibil. Nu cred ca este de insistat pe aceasta solutie. Risca sa ramana o declaratie politica fara efecte practice. Din motive tehnice. Fiecare institutie are tipul ei de platforma, fiecare cu achizitia ei, cu propriul caiet de sarcini si specificatii tehnice. Pentru ca ma tot gandesc la solutia prin care oamenii sa nu mai fie trimisi de la o institutie la alta dupa documente sau informatii care exista in sistemul public, cred ca va functiona mai repede urmatoarea solutie. Inainte de detalii, trebuie sa reamintesc ca eu sunt pentru digitalizare, da, sunt pentru “fortarea” digitalizarii in Romania. La inceput pentru cei care doresc. Usor, usor, ne vom obisnui cat mai multi. Trebuie sa ne usuram viata. Serviciile sa fie livrate cat mai rapid, fara stres”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de socializare.
Fostul ministru a explicat, de asemenea, masura in care aceste informatii ar putea fi accesate de functionarii publici fara sa existe riscul ca persoane neautorizate sa intre si sa modifice informatii. Deputatul a explicat, de asemenea, despre sarcina institutiilor publice in acest demers:
“Functionarii, pe care ii consider responsabili, trebuie sa poata sa acceseze informatiile/datele gestionate in sistemul public, indiferent de institutia care le detine. Daca nu prin acces direct in toate amanuntele unei baze de date, macar printr-o interfata care sa redea, fiecarei institutii, acces la datele esentiale ale alteia. De exemplu, cum se intampla acum cu PatrimVen. Deci #sepoate si nu s-a intamplat nicio tragedie. Cum bancile au acum acces la datele ANAF. Dar pana la accesul permis sistemului privat, vreau sa ajungem sa poata comunica sistemul public prin toate institutiile lui, prin toate bazele de date cu ajutorul carora se livreaza servicii publice.
Institutiile/entitatile publice vor desemna functionarii publici responsabili pentru accesarea, prin interfata, repet - prin interfata, a bazelor de date ale altor institutii/entitati publice astfel incat sa nu existe riscul ca altcineva sa intre si sa modifice vreo informatie. Accesul unui functionar public in interfata care preia datele esentiale din baza de date a altei institutii/entitati publice se poate face pe baza de parola/cod de identificare in vederea vizualizarii si preluarii datelor necesare. Se poate vedea ce functionar ce date a accesat. Cum avem incredere intr-un angajat al politiei, asa trebuie sa avem si intr-unul de la Munca. In plus, astazi, toate institutiile au obligatia sa respecte Regulamentul GDPR. Nu sunt eu o experta ca sa ofer solutii tehnice, pe mine ce ma preocupa este cum sa facem ca viata oamenilor sa fie totusi mai usoara”.
In opinia ministrului, progresul in aceasta privinta se face daca sunt depasite fricile si temerile privind digitalizarea, precizand ca isi doreste “o Romanie cu cat mai putine hartii” si cu “cat mai putin strets pentru cetatean atunci cand acesta are nevoie sa acceseze un serviciu”.
“Dezvolt putin ceea ce am scris mai sus. Pentru cei care au frici (eu nu am!) - fiecare functionar care intra in interfata creata pentru fiecare baza de date esentiala in livrarea unui serviciu public, ar trebui sa aiba un cod de identificare. Daca este nevoie, si o instruire. Nu exista, pentru mine, diferente la nivelul raspunderii, intre functionarii publici, functie de locul in care lucreaza. Avem un singur sistem public, nu vad de ce am crede ca functionarii de la Educatie, de la Transporturi, de la Sanatate sunt iresponsabili. Nu sunt.
Mai degraba, inclin sa cred ca, astazi, responsabilul cu o baza de date intr-o institutie nu vrea sa dea acces altor institutii pentru ca stie ca are greseli pe acolo. Si influenteaza decidentul sa creada ca nu se poate asa ceva – cum sa lasi sa vada o alta institutie datele tale? Doamne fereste! Mai bine stai pe ele si dai ce vrei tu sa dai, daca dai. Cand apar alti ochi, vad si altii ca nu esti pus la punct. Le spun acestor functionari ca am toata intelegerea. Am lucrat cu baze de date. Pot aparea si erori. Grav este cand incerci sa le acoperi, sa pretinzi ca nu exista. Unde exista, sa fie corectate. Asa avansam.
Aceasta ar putea fi parte din solutia prin care sa nu mai punem oamenii pe drumuri. Aceasta, simultan cu recunoasterea documentelor in format electronic, cu tot cu semnatura. Pasul urmator. Accesul electronic al cetatenilor la documente si servicii oferite de institutii, care ii privesc in mod individual. Si aici traim cu impresia ca totul e clar. Nu este. Revin”, a scris Violeta Alexandru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<