Ministerul Finantelor a publicat un proiect de ordonanta prin care se propune prelungirea pana la 25 octombrie 2020 a unor masuri precum suspendarea executarii silite sau neplata dobanzilor si penalitatilor de intarziere scadente dupa 21 martie 2020. Masurile initiale urmau sa nu mai fie valabile incepand cu 25 iunie 2020, astfel ca se propune prelungirea acestor scutiri pana la 25 octombrie.
Totodata, ar urma sa nu se mai datoreze dobanzi si penalitati pentru plata cu intarziere a ratelor din graficele de esalonare, conform art. XII din OUG nr. 48/2020. O alta masura vizeaza reducerea solutionarii deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere sau suspendarea conditiilor de mentinerea esalonarilor la plata.
Conform Notei de fundamentare a noului proiect, se precizeaza:
"In ceea ce priveste prelungirea aplicarii unor masuri fiscale, subliniem ca in contextul in care pandemia SARS-CoV-2 a generat dificultati de natura financiara pentru majoritatea intreprinderilor, confruntandu-se in aceasta perioada cu o lipsa severa de lichiditate, acestea au devenit mai putin solvabile. De altfel, reluarea activitatii de catre mediul de afaceri presupune existenta unor disponibilitati banesti. In conditiile in care mediul economic se relanseaza etapizat, este necesar sa fie mentinute lichiditatile financiare. In acest sens este important ca statul sa nu le afecteze iremediabil activitatea prin demararea masurilor de executare silita, pierderea inlesnirilor la plata acordate, considerarea obligatiilor fiscale pe care acestia le inregistreaza ca fiind restante ori prin intarzierea la plata a sumelor pe care statul le datoreaza, respectiv TVA-ul solicitat la rambursare. Aceste masuri sunt importante pentru contribuabili, fie ca ne referim la persoane juridice sau fizice, fapt pentru care este necesar sa se prelungeasca termenul de aplicare a masurilor fiscale adoptate pe perioada starii de urgenta. Acest lucru este valabil, fara a fi limitativ, pentru IMM-uri care reprezinta un sector semnificativ pentru economia nationala, ceea ce pe termen scurt si mediu poate afecta grav situatia financiara a multor intreprinderi viabile pe piata, precum si situatia angajatilor acestora, cu posibile consecinte chiar si pe termen lung, periclitand mentinerea activitatii acestora".
Alte propuneri:
- extinderea aplicarii bonificatiilor pentru achitarea impozitului pe profit datorat/platii anticipate.
- bonificatiile pentru plata impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor sa se acorde si pentru trimestrele II si III, la termenele de plata 25 iulie 2020 si 25 octombrie 2020.
- aplicarea bonificatiei si in cazul platitorilor de impozit pe profit care au optat pentru anul fiscal modificat sau care sunt platitori si de impozit specific unor activitati, prin extinderea aplicarii bonificatiilor pentru achitarea impozitului pe profit datorat/platii anticipate, pentru trimestrele II si III, respectiv pentru perioada 26 iunie - 25 septembrie inclusiv, si perioada 26 septembrie - 25 decembrie inclusiv, din anul 2020.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<