De asemenea, vorbim despre un salariu brut mediu de 4.819 lei, cu 0,4% mai mic decat in luna ianuarie 2019, iar comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17,9%.
Este demn de precizat ca valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (6.683 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1.728 lei), mai informeaza Institutul National de Statistica.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
De ce salariul mediu a scazut in februarie 2019?
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2019 au fost determinate de acordarea, in lunile precedente, de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice, mai precizeaza INS.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 20,6% in extractia minereurilor metalifere, respectiv cu 14,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale; intre 3,5% si 7% in extractia carbunelui superior si inferior, activitati de servicii anexe extractiei, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene; intre 1,5% si 3% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente nespecificate, transporturi terestre si transporturi prin conducte, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, hoteluri si restaurante, alte activitati industriale nespecificate.
Cele mai mari cresteri salariale din februarie 2019
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 8,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, cu 8,1% in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, respectiv cu 7,7% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe); intre 1,5% si 4% in cercetare-dezvoltare, constructii, activitati de editare, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), agricultura, vanatoare si servicii anexe.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (+1,6%), respectiv in invatamant (+1,3%). In sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere (-1,3%) comparativ cu luna precedenta.
Sursa: INS