ATENTIE! Se modifica legea privind introducerea deliberata in mediu a organismelor modificate genetic (OMG)

modificare OUG 43/2007organisme modificate genetic legecultivare plante modificate genetic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Organismele modificate genetic (OMG) au devenit un subiect de interes public, avand in vedere ca s-a tot discutat despre cat de nocive sunt si repercursiunile pe care acestea le-ar putea aduce mediului si sanatatii oamenilor.

Intr-un proiect de Ordonanta de urgenta supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului sunt propuse modificari si completari privind introducerea deliberata in mediu a OMG.

Avand in vedere ca organismele modificate genetic reprezinta unul dintre domeniile tinta care trebuie reglementate, Ministerul Mediului supune dezbaterii publice Proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 43/2007 privind introducerea deliberata in mediu a organismelor modificate genetic.

Ce MODIFICARI si completari ar putea intra in vigoare?

Cultivarea plantelor superioare modificate genetic este interzisa fara exceptie in ariile naturale protejate de interes unional, national si international, precum si in vecinatatea acestora la o distanta mai mica decat distantele fata de sursele invecinate de polen care ar putea sa genereze o polenizare straina nedorita, prevazute de legislatia nationala si unionala privind comercializarea semintelor, pentru fiecare specie in parte. Nerespectarea acestei obligatii se va sanctiona cu amenda de la 50.000 lei la 80.000 lei.

Este interzisa cultivarea unui organism modificat genetic sau a unui grup de organisme modificate genetic in zonele care se restrictioneaza.

Evaluarea riscului asupra sanatatii umane si a mediului se poate realiza si de catre organisme stiintifice independente sau experti independenti, cu experienta in evaluarea activitatilor cu organisme modificate genetic, potrivit prevederilor acestei ordonante.


OMG si introducerea acestora pe piata din Romania. Cum se procedeaza?

Orice persoana juridica, care doreste sa introduca pe piata, pentru prima data, un organism modificat genetic sau o combinatie de asemenea organisme, ca atare sau componenta a unui produs, trebuie sa transmita in prealabil o notificare catre autoritatea competenta, daca Romania este statul unde se intentioneaza introducerea pe piata, pentru prima data, a acestui organism modificat genetic, pentru a obtine autorizatia necesara. Notificarea se transmite on-line, in limbile romana si engleza, precum si pe suport hartie, intr-un exemplar original, prin posta, cu confirmare de primire, sau se depune la autoritatea competenta, care inregistreaza notificarea la data depunerii.


IMPORTANT!

Va reamintim ca in timpul procedurii de autorizare a unui anumit OMG sau in timpul perioadei de reinnoire a autorizatiei la nivel unional, Romania poate solicita prin intermediul autoritatii competente, modificarea domeniului geografic de aplicare al unei autorizatii astfel incat intreg teritoriul sau sau o parte din acesta sa fie exclusa de la cultivare. Aceasta solicitare se transmite Comisiei Europene, de catre autoritatea competenta, cu respectarea temeiurilor legale, pentru un anumit OMG.

Adoptarea acestei OUG completeaza cadrul legislativ si va da posibilitatea Romaniei de a restrictiona sau de a interzice cultivarea OMG pe intreg teritoriul tarii sau in parti ale acesteia, in conformitate cu prevederile directivelor europene, se arata in nota de fundamentare.

Proiectul de OUG supus dezbaterii publice poate fi consultat pe site-ul Ministerului Mediului...mai multe detalii gasesti si pe emediu.ro >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare OUG 43/2007organisme modificate genetic legecultivare plante modificate genetic

Data aparitiei: 01 Aprilie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

ATENTIE! Se modifica legea privind introducerea deliberata in mediu a organismelor modificate genetic (OMG) Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]