Comisionul de administrare pentru Pilonul II SCADE la 1%! O persoana se poate retrage de la un fond de pensii dupa 5 ani de participare

Mara Dobrin
Mara Dobrin
19 Decembrie 2018
19 Decembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
comision administrare pilon IIretragere de la pilon IIpilon II 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat in cursul zilei de 18 decembrie ca exista un proiect de ordonanta prin care se vor modifica anumite masuri fiscal-bugetare. Acest proiect va fi adoptat pana la finalul anului 2018, iar una dintre marile modificari are legatura cu comisionul de administrare pentru Pilonul II, care va scadea de la 2,5 la 1%, anunta ministrul Finantelor.

Teodorovici a mai anuntat si ca o persoana se va putea retrage de la un fond de pensii, pe baza unei cereri individuale, dupa minimum cinci ani de participare, informeaza Agerpres.

"Pilonul II, stiti ca aici s-a vorbit foarte mult despre cateva situatii care ar trebui sa fie subiecte de schimbare, in sensul ca am vorbit foarte mult de o posibila largire a ariei in care aceste fonduri de pensii sa poata sa investeasca. Si se adauga prin ordonanta inca un domeniu, si anume proiectele de parteneriat public-privat, deci se poate investi de catre fondurile de pensii si in aceasta zona, deci, marind, practic, aria aceasta de a investi. De asemenea, comisionul de administrare, care astazi este de 2,5%, va scadea la 1%..(...) cred ca este si justificat ca totusi aceste comisioane de administrare, care timp de zece ani de zile stim foarte bine ca au avut o valoare destul de mare, sa se si reduca, tocmai in beneficiul celor care sunt participanti la Pilonul II de pensii", a mai adaugat Teodorovici.

Al doilea comision, cel de 0,05% pe luna din active, va fi modificat in functie de performanta fondului.

Cine doreste se poate retrage dupa minimum 5 ani de participare, a mai precizat ministrul:

"Un alt aspect important este acela ca o persoana care participa la un fond de pensii trebuie si este normal sa poata sa se retraga, daca considera de cuviinta. Se poate retrage pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de cinci ani de participare la respectivul fond".


ATENTIE!

Ministrul a mai precizat ca participantului i se vor transfera activele cuvenite, insa i se va retine un comision de retragere reprezentand 2% din aceste active, avand in vedere ca s-a retras inainte de vreme.

In anul 2018, discutiile despre Pilonul II au fost tot mai aprige, existand chiar zvonuri ca acesta s-ar putea desfiinta.

Ca acea contributie catre Pilonul II de pensii s-a diminuat de la 5% la 3,75% in 2018 nu mai este un secret pentru nimeni, asa ca romanii vor beneficia de mai putini bani in contul personal.

Conform Asociatiei care reprezinta administratorii fondurilor de pensii private (APAPR), ceea ce se petrece in Romania este foarte grav, in contextul in care angajatii risca sa aiba sume cu 12,9% mai mici in contul personal, dupa 10 de ani de Pilon II. Motivul? Nerespectarea legii, potrivit reprezentantilor APARP...citeste mai multe despre Pilonul II aici >>>




NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


     

     

    Atentie!

    Descarcati raportul GRATUIT

    "Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
    Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     

    Descarcati raportul GRATUIT
    “Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    Atentie!
    Descarcati raportul GRATUIT

    "Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]