Teodorovici a mai anuntat si ca o persoana se va putea retrage de la un fond de pensii, pe baza unei cereri individuale, dupa minimum cinci ani de participare, informeaza Agerpres.
"Pilonul II, stiti ca aici s-a vorbit foarte mult despre cateva situatii care ar trebui sa fie subiecte de schimbare, in sensul ca am vorbit foarte mult de o posibila largire a ariei in care aceste fonduri de pensii sa poata sa investeasca. Si se adauga prin ordonanta inca un domeniu, si anume proiectele de parteneriat public-privat, deci se poate investi de catre fondurile de pensii si in aceasta zona, deci, marind, practic, aria aceasta de a investi. De asemenea, comisionul de administrare, care astazi este de 2,5%, va scadea la 1%..(...) cred ca este si justificat ca totusi aceste comisioane de administrare, care timp de zece ani de zile stim foarte bine ca au avut o valoare destul de mare, sa se si reduca, tocmai in beneficiul celor care sunt participanti la Pilonul II de pensii", a mai adaugat Teodorovici.
Al doilea comision, cel de 0,05% pe luna din active, va fi modificat in functie de performanta fondului.
Cine doreste se poate retrage dupa minimum 5 ani de participare, a mai precizat ministrul:
"Un alt aspect important este acela ca o persoana care participa la un fond de pensii trebuie si este normal sa poata sa se retraga, daca considera de cuviinta. Se poate retrage pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de cinci ani de participare la respectivul fond".
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
ATENTIE!
Ministrul a mai precizat ca participantului i se vor transfera activele cuvenite, insa i se va retine un comision de retragere reprezentand 2% din aceste active, avand in vedere ca s-a retras inainte de vreme.
In anul 2018, discutiile despre Pilonul II au fost tot mai aprige, existand chiar zvonuri ca acesta s-ar putea desfiinta.
Ca acea contributie catre Pilonul II de pensii s-a diminuat de la 5% la 3,75% in 2018 nu mai este un secret pentru nimeni, asa ca romanii vor beneficia de mai putini bani in contul personal.
Conform Asociatiei care reprezinta administratorii fondurilor de pensii private (APAPR), ceea ce se petrece in Romania este foarte grav, in contextul in care angajatii risca sa aiba sume cu 12,9% mai mici in contul personal, dupa 10 de ani de Pilon II. Motivul? Nerespectarea legii, potrivit reprezentantilor APARP...citeste mai multe despre Pilonul II aici >>>