Somerii si persoanele aflate in pericol de concediere sau in cautarea unui loc de munca, precum si angajatorii vor beneficia de servicii personalizate, la standarde europene, oferite de 2.000 angajati ai serviciilor publice de ocupare mai bine pregatiti, prin intermediul unor proiecte finantate din fonduri europene.
"Construirea unui serviciu de ocupare puternic, capabil sa performeze la standarde europene, sa promoveze si sa asigure dreptul la integrare sociala si profesionala a persoanelor vulnerabile asigura respectarea principiilor esentiale care vizeaza egalitatea de sanse si accesul la piata muncii, din recent adoptatul PILON EUROPEAN AL DREPTURILOR SOCIALE. Am speranta ca profesionistii din serviciul public de ocupare sunt constienti de rolul esential pe care il au in viata celor vulnerabili si am incredere ca procesul de consolidare a agentiilor pentru ocuparea fortei de munca va da roade imediat" a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.
Peste 118 milioane euro din Programul Operational Capital Uman sunt la dispozitia Agentiei Nationale si Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM si AJOFM), in calitate de servicii publice de ocupare (SPO), in parteneriat cu alte entitati specializate, pentru asigurarea unui nivel adecvat de
resurse umane, metodologice si informationale, in scopul oferirii de servicii la standarde europene.
Sprijinul financiar din Fondul Social European se va concentra pe imbunatatirea capacitatii SPO de a oferi consiliere individuala si orientare in cariera in special tinerilor NEETs, somerilor de lunga durata si persoanelor din grupuri vulnerabile. Vor fi introduse la scara larga, la nivelul tuturor structurilor teritoriale ale serviciului public de ocupare, managementul de caz al persoanelor in cautarea unui loc de munca si punerea lor in legatura directa cu angajatorii, dar si dezvoltarea serviciilor sociale oferite de SPO.
Proiectele vor urmari in principal formarea personalului serviciilor publice de ocupare pentru a oferi servicii flexibile, diversificate si adaptate beneficiarilor, precum si dezvoltarea/ consolidarea/ integrarea de servicii de tip call centre si ghisee electronice pentru cetateni. Mai mult, in cadrul proiectelor vor fi realizate baze de date si va fi obtinuta interoperabilitatea bazelor de date care includ angajatorii, institutiile de invatamant si persoanele inactive, in cautarea unui loc de munca.
Despre apelul de proiecte Modernizarea institutiilor pietei fortei de munca (SPO)
Apelul este finantat din Programul Operational Capital Uman (POCU), Axa prioritara 3. Locuri de munca pentru toti, obiectivul tematic 8. Promovarea unei ocupari sustenabile si de calitate a fortei de munca si sprijinirea mobilitatii fortei de munca a Programului Operational Capital Uman.
Cu un buget alocat de 118.294.486,10 euro (contributia UE + contributia nationala), apelul este de tip non-competitiv si este deschis in MySMIS incepand cu 16.03.2018 ora 10.00, pana la 11.06.2018, ora 16.00.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<