Ordinul de deplasare/ delegatie. Ce prevede Codul Muncii

ce inseamna delegatiepontaj delegatieformular de delegatie externa
Ordinul de deplasare/ delegatie. Ce prevede Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exercitarea termporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca inregistrat in contractul individual de munca reprezinta delegarea. Pe durata delegarii salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul de munca. Asadar, delegarea nu modifica decat locul muncii nu si celelalte elemente ale contractului.
 

Ce inseamna delegatie/ delegare?

 
Mentionam si ca angajatorul trebuie sa intocmeasca ordin de deplasare. De fapt, in situatia in care salariatii efectueaza cheltuieli cu transportul sau cazare sau li se acorda diurna este necesar sa se intomeasca ordin de deplasare intrucat acesta reprezinta document jutificativ pentru aceste cheltuieli.
 
Delegarea in 2022 se dispune prin decizie scrisa a angajatorului. Dar, lipsa inscrisului constatator nu antreneaza nulitatea deciziei. In practica, se utilizeaza deseori doar emiterea unui ordin de deplasare, ceea ce, din ratiuni practice, este admisibil.
 

Ordin de deplasare/ delegatie

 
Asadar, decizia angajatorului, in cazul delegarii, este concretizata in ordinul de deplasare.
 
 

Pontaj delegatie de serviciu - cum se procedeaza?

 
De asemenea, pontarea salariatului se face in foaia colectiva de prezenta de la unitatea care l-a delegat pe baza ordinului de delegare. Daca salariatul, lucreaza suplimentar sau in zilele de repaus saptamanal in delegatie, va fi pontat corespunzator.
 
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna! Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
 
Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial, detalii aici >>> 
 
Porivit art. 111 din Codul muncii, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
 

Delegatie firma in 2022

 
In acest sens, pentru reflectarea corecta a orelor de lucru, respectiv a timpului de munca, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru (art. 119 din Codul muncii).
 
Diurna se acorda pe zile calendaristice si nu pe zile lucratoare. Prin urmare, salariatul are dreptul la diurna pentru fiecare zi calendaristica din perioada de delegare.
 

Delegare versus detasare

 
Pentru a lamuri diferenta dintre cele doua, va reamintim ca potrivit art. 45 din Codul munci, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
 
Astfel, prin detasare se modifica locul muncii si in mod exceptional se poate modifica felul muncii dar numai cu acordul salariatului.
 
Conform art. 47 alin. (2) din Codul muncii, pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
 
Prin urmare, angajatorul la care este detasat salariatul are obligatia sa ii acorde drepturile salariale mai favorabile.
In concluzie, nici in cazul delegarii si nici in cazul detasarii salariatul nu lucreaza mai mult decat norma din contractul de munca.
 
Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate!
 
Contine:
  • legislatie in vigoare comentata si explicata privind diurna aferenta detasarii/ delegarii
  • zeci de spete rezolvate si modele care reflecta aplicarea corecta a legii in diverse situatii generate de detasare/delegare
 
BONUS: 37 de studii de caz privind acordarea diurnei in situatii controversate, insotite de solutiile specialistilor, detalii aici >>> 
 

Formular de delegatie externa

 
ORDIN DE DEPLASARE (DELEGATIE) EXTERNA
 
Nr: __________________
 
Dl./Dna. (Numele, prenumele si functia) ______________________________________________
se deplaseaza in ________________ cu autovehiculul nr. ______________ marca _____________
pentru ______________________ conform comenzii nr. _______________ emisa de __________
__________________________, locul de incarcare ______________________________, locul de
descarcare ________________________________. Data plecarii: __________________.
 
Data: ___________ Stampila unitatii si semnatura,
 
Ziua si ora plecarii: ______________________ Data depunerii decontului: _________________
 
Ziua si ora sosirii: ______________________ Penalizari Calculate: ______________________
 
AVANS SPRE DECONTARE LEI EURO Moneda _______ Moneda _______ Moneda _______ Moneda _______
     - Primit la plecare
     - Primit in timpul deplasarii
 
TOTAL AVANS:
 
I. DECONTAREA DIURNEI
 
II. CHELTUIELI DE DEPLASARE
 
(Cheltuieli efectuate conform documentelor anexate)
 
DIFERENTA
 
- de primit
- de restituit
Diferenta de restituit s-a depus cu dispozitie de incasare catre caserie nr. ________________
 
Diferenta de primit s-a eliberat cu dispozitie de plata catre caserie nr. ________________ Casier,
 
Aprobat
 
conducatorul unitatii, Control financiar- preventiv, Verificat decont, Sef compartiment, Titular avans,
 

Salariat care lucreaza in strainatate

 
Conform art. 18 alin. (1) din Codul muncii, in cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3), precum si informatii referitoare la:
 
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
 
Astfel, angajatorul va emite o decizie de delegare in care va mentiona toate elementele de mai sus alaturi de drepturile si obligatiile partilor (angajator si salariat) pe durata delegarii cum ar fi diurna, cazare, transport, etc. Totodata, salariatii trebuie sa incheie o asigurarea de sanatate valabila pe teritoriul statutului in care se deplaseaza.
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ce inseamna delegatiepontaj delegatieformular de delegatie externa

Data aparitiei: 27 Decembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ordinul de deplasare/ delegatie. Ce prevede Codul Muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]