Norme pentru aplicarea Programului "Prima chirie" destinat stimularii mobilitatii fortei de munca

Isabela Alexe
Isabela Alexe
29 Mai 2017
29 Mai 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
prima chirie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a adoptat o Hotarare prin care au fost aprobate normele de aplicare ale Programului „Prima chirie”, prin care se acorda o prima de relocare somerilor inregistrati la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, care isi schimba domiciliul la o distanta mai mare de 50 de km pentru a se incadra in munca, transmite Ministerul Muncii intr-un comunicat de presa.

Astfel, prima de relocare se acorda la cerere, lunar, pentru o perioada de maximum 36 de luni, daca persoanele care solicita acest drept se incadreaza in munca, cu norma intreaga, pentru cel putin 12 luni si nu se cumuleaza cu alte prime de mobilitate, potrivit legii. Aceasta prima se acorda persoanelor ale caror venituri nete lunare realizate de catre acestia – daca sunt persoane singure – sau impreuna cu familia, nu depasesc 5.000 de lei/luna. Prima de relocare este de 75% din suma necesara pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie si utilitati) la noul domiciliu sau resedinta, in limita sumei de 900 de lei lunar. In cazul in care persoanele aflate in somaj se incadreaza in munca pe durata mai mica de 12 luni, iar ulterior se schimba durata incadrarii in munca pe perioada determinata de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminata, nu beneficiaza de aceasta prima.

Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele indreptatite trebuie sa depuna la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in evidentele carora sunt inregistrate, documente care sa ateste indeplinirea conditiilor mentionate in lege, in termen de 60 de zile de la data incadrarii in munca.

Totodata, veniturile nete lunare luate in considerare in vederea acordarii primei sunt:
  •     venituri din salarii si asimilate salariilor;
  •     venituri din cedarea folosintei bunurilor;
  •     venituri din pensii;
  •     venitul minim garantat;
  •     indemnizatia de somaj;
  •     stimulentul de insertie;
  •     indemnizatia de concediu pentru cresterea copilului.

Prima de relocare se acorda lunar, incepand din luna urmatoare depunerii documentelor, pentru o perioada de cel mult 36 de luni, iar pentru acordarea acesteia beneficiarul trebuie sa depuna lunar documente care sa ateste plata chiriei, a facturilor la utilitati, declaratii si adeverinte privind veniturile realizate lunar, astfel incat sa dovedeasca faptul ca se incadreaza in prevederile legii.

Atat documentele pentru deschiderea dosarului, cat si cele lunare, se pot depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail.

Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2017, persoanele inregistrate ca someri la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, care se incadreaza in munca intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia, pot primi o prima de relocare.

Prima de relocare se acorda persoanelor ale caror venituri nete lunare realizate de catre acestea, in situatia in care sunt persoane singure sau impreuna cu familiile acestora, nu depasesc suma de 5.000 lei/luna si este in cuantum de 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire (chirie si utilitati) in noul domiciliu sau noua resedinta, dar nu mai mult de 900 de lei.


Sursa: Ministerul Muncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]