Modalitatea de calcul a contributiilor pentru medici PFA

13 Septembrie 2010
13 Septembrie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Care este modalitatea de calcul a contributiilor in cazul unui medic PFA, daca in luna iulie venitul realizat - cheltuieli deductibile sunt in valoare de 500 lei, iar in luna august venitul realizat - cheltuieli deductibile sunt de 1000 lei.

Raspuns (valabil la data de 13.09.2010):
Potrivit art. 46 alin.(1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii (art. 46 alin. (3)).

Astfel cum prevede art. 48 venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala si a situatiilor in care venitul net se determina pe baza normelor de venit (alin. (1)).

Venitul brut cuprinde sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii (alin. (2) lit. a)).

 In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat si la sistemul asigurarilor pentru somaj in cazul veniturilor cu caracter repetitiv, baza de calcul al contributiilor individuale pentru asigurarile sociale o constituie venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.

In cazul veniturilor realizate exclusiv  cu caracter ocazional, baza de calcul al contributiilor individuale pentru asigurarile sociale o constituie venitul net anual realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.

Salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 1.836 lei x 5 salarii medii brute = 9.180 lei.

In cazul realizarii de venituri profesionale in mod ocazional pe langa venituri de natura salariala  nu se datoreaza contributia de asigurari sociale  individuala.

In situatia expusa, venitul brut este egal cu cheltuielile deductibile, atat in luna iulie cat si in luna august astfel ca, venitul net este zero. In consecinta, contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat si la sistemul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza.

In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate,  contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru. In cazul in care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, acesta fiind singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia la finele anului, inregistreaza pierderi sau realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna si se achita in in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere.

Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu decizia de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]