De cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, sectorul industriei romane a pierdut nu mai putin de 560.000 de angajati, dar comertul si serviciile au reusit sa castige, fiecare, aproximativ 200.000 de angajati.
Totusi, conform unor rapoarte ale Institutului National de Statistica (INS), la sfarsitul lunii septembrie, economia Romaniei avea un efectiv total de 4,74 de milioane de salariati, cu 284.000 mai multi decat la inceputul anului 2007.
Industria prelucratoare a pierdut peste 420.000 de joburi in ultimii zece ani
Asadar, informatiile celor de la INS arata ca, din toate sectoarele industriei, cea prelucratoare a pierdut peste 420.000 de joburi in ultimii zece ani, cele mai mari scaderi fiind inregistrate in industria textila aici numarulsalariatilor s-a diminuat cu 137.000 de persoane), in fabricarea de masini, utilaje si echipamente (- 88.000 de joburi) si industria metalurgica (-71.000 de joburi).
De asemenea, diminuari importante s-au inregistrat si in industria extractiva (-84.000 de persoane) si in productia si furnizarea de energie electrica si termica si de gaze (-82.000 de joburi).
„Pierderea sutelor de mii de angajati din industrie se datoreaza inchiderii sau diminuarii drastice a productiei din combinatele industriale din tara. Exista o diferenta semnificativa intre ce a fost si ce este in prezent in special in industria metalurgica si in industria grea, iar pierderile de joburi s-au facut in etape”, a explicat Mirela Marinescu, head of executive search in cadrul firmei de recrutare, informeaza Ziarul Financiar.
Domeniile in care s-au facut cele mai multe angajari in ultimii zece ani
Daca ar fi sa luam in calcul domeniile in care s-au facut cele mai multe angajari, in ultimii zece ani, de la aderarea Romaniei la UE, am observa ca industria comertului conduce detasat, dat fiind faptul ca in acest sector al industriei s-au angajat mai bine de 750.000 de persoane.
In acest sens, cresteri importante de personal s-au inregistrat in ultimii zece ani in sectoarele „servicii administrative si activitati de servicii suport” (204.000 de angajati), hoteluri si restaurante (112.000 de angajati), constructii (112.000 de angajati) si informatii si comunicatii (80.900 de angajati noi).
Cresteri importante au mai fost semnalate si in industria auto, unde numarul de angajati a crescut cu circa 80.000 de persoane in ultimii zece ani.
Pe fondul fluctuatiilor economice, numarul de salariati din sectorul economiei a oscilat in acesti ani, mai ales in primii ani de la aderare, avand in vedere criza economica survenita in Romania la inceputul lui 2008.
Cel mai mare numar de salariati, in industria economica, s-a inregistrat in luna septembrie a anului 2008 (de 4,834 milioane de persoane), dupa care a scazut vertiginos, ating un minim de 4,095 milioane de persoane, in ianuarie 2011.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<