5 reguli obligatorii pentru siguranta lucratorilor care asigura mentenanta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Agentia Europeana de Securitate si Sanatate (AESS) estimeaza ca aproximativ 10-15% din accidentele mortale de munca si aproximativ 15-20% din toate accidentele de munca au legatura cu activitatea de mentenanta.

Aceste accidente sunt cauzate de multitudinea de riscuri (alunecari, caderi de la inaltime, zgomot, vibratii, caldura excesiva, manevrarea unor substante periculoase, bacterii, termene scurte de executie si slaba organizare a muncii) la care sunt expusi lucratorii care presteaza astfel de activitati.

Mentenanta este o activitate foarte comuna. Ea priveste fiecare loc de munca, indiferent de industrie sau sector de activitate, si are implicatii la fie care nivel, nu numai la nivelul lu cratorilor care au prevazuta aceasta activitate in fisa postului.

Mentenanta (echipamentelor, utilajelor, locurilor de munca) are ca scop esential (pe langa acela de a asigura o bu na functionare) eliminarea riscurilor la locul de munca si crearea unui mediu de lucru sigur. In acest sens, este necesar ca aceasta activitate sa se desfasoare cu protectia adecvata a lucratorilor care o presteaza si a celor care sunt prezenti la locul de munca.

Pentru siguranta activitatii de mentenanta, AESS propune 5 reguli de baza, pe care sa le urmeze lucratorii din toate industriile:

1. Planificarea – mentenanta trebu ie sa inceapa cu o planificare adecvata, care consta in instruirea lucratorilor cu privire la:
* factorii de risc la care vor fi expusi;
* scopul fiecarei sarcini de lucru, operatiunile care se efectueaza si cum vor afecta acestea activitatea celorlalti muncitori;
* de ce este nevoie pentru prestarea ac tivitatii, persoanele implicate, rolul si responsabilitatile lor, uneltele care vor fi folosite;
* timpul necesar efectuarii mentenantei.

2. Securizarea zonei de lucru – procedurile de lucru dezvoltate in faza de planificare trebuie acum implementate. Fiecare loc de munca trebuie securizat (de exemplu, impiedicarea accesului persoanelor neautorizate prin folosirea de bariere si semne).

3. Folosirea echipamentului adecvat – lucratorii care presteaza astfel de activitatI trebuie sa foloseasca numai unelte si echipamente adecvate sarcinilor pe care le indeplinesc.

4. Respectarea planului de lucru – mentenanta se desfasoara adesea sub presiunea timpului si, de aceea, este foarte important ca planul de lucru sa fie respectat cu strictete, iar daca apar situatii neprevazute, este necesar ca superiorul si/sau consultantul sa fie imediat informat(ti) de catre lucratorul care efectueaza mentenanta.

5. Efectuarea verificarilor finale – mentenanta se incheie prin:
* efectuarea unor verificari care sa ateste ca toate operatiunile au fost realizate corespunzator;
* intocmirea unui raport in care sunt consemnate toate operatiunile efectuate, eventualele dificultati intampinate, precum si recomandari pentru posibile imbunatatiri.

Stati la curent cu ultimele noutati de protectia muncii! Detalii aici >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 10 Iulie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

5 reguli obligatorii pentru siguranta lucratorilor care asigura mentenanta Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]