Are pamant fertil pe care sa infiinteze o livada parca desprinsa din basme. Dar este o problema. Nu, nu sunt probleme la impartirea mostenirii, caci v-am spus ca este mostenitor unic.
Cu alte cuvinte, el mosteneste totul! Si cand spunem totul, da, ne referim si la datoriile stranse de-a lungul vietii de rudele sale.
A mostenit alaturi de teren si casa, o datorie imensa, un credit bancar neplatit.
Se mostenesc si creditele bancare?
Da, si creditele bancare, fiindca o mostenire implica si bunuri, dar si datorii!
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
250 Modele Fise de Post
"La decesul unei persoane, patrimoniul acesteia se transmite pe calea mostenirii legale sau testamentare catre mostenitori. Patrimoniul unei persoane cuprinde atat un activ (bunuri, drepturi), cat si un pasiv (obligatii patrimoniale, datorii etc.). Pe cale de consecinta, cei care accepta mostenirea defunctului vor prelua inclusiv obligatii ale acestuia", declara Cristian Horgea, avocat in cadrul Ionescu si Sava, citat de Avocatnet.
Datoriile care se mostenesc sunt pasive succesorale. Ele vor fi achitate de mostenitorii legali.
Ce fel de astfel de mosteniri dorite ati putea sa suportati?
- obligatii patrimoniale ale defunctului: contractuale, delictuale, legale samd.
- credite bancare, imprumuturi
- despagubiri civile pentru daune/ prejudicii
- datoriile defunctului fata de mostenitori
- sarcinile mostenirii: inventarierea mostenirii, taxe si impozite pentru bunurile mostenite, cheltuielile de inmormantare samd, informeaza Cristian Horgea, citat de Avocatnet.
Iata un fragment din NCC:
" SECTIUNEA a 3-a
Renuntarea la mostenire
ART. 1.120
Forma renuntarii
(1) Renuntarea la mostenire nu se presupune, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 1.112 si art. 1.113 alin. (2).
(2) Declaratia de renuntare se face in forma autentica la orice notar public sau, dupa caz, la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, in conditiile si limitele prevazute de lege.
(3) Pentru informarea tertilor, declaratia de renuntare se va inscrie, pe cheltuiala renuntatorului, in registrul national notarial, tinut in format electronic, potrivit legii.
ART. 1.121
Efectele renuntarii
(1) Succesibilul care renunta este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor.
(2) Partea renuntatorului profita mostenitorilor pe care i-ar fi inlaturat de la mostenire sau celor a caror parte ar fi diminuat-o daca ar fi acceptat mostenirea.
ART. 1.122
Renuntarea frauduloasa
(1) Creditorii succesibilului care a renuntat la mostenire in frauda lor pot cere instantei revocarea renuntarii in ceea ce ii priveste, insa numai in termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renuntarea.
(2) Admiterea actiunii in revocare produce efectele acceptarii mostenirii de catre succesibilul debitor numai in privinta creditorului reclamant si in limita creantei acestuia."
Cum scapi de astfel de mosteniri?
Vestea buna este ca poti sa scapi daca renunti la mostenire! Se realizeaza o declaratie de renuntare prin care pierzi tot ce iti lasa defunctul mostenire, cu bune si cu rele.
Dezavantajul, mai mult decat evident, este ca nu poti sa renunti doar la datorii. Daca iei casa, ia si datoriile. Daca datoriile sunt mai mari decat bunurile active, poti sa refuzi primirea mostenirii. Legea spune ca nu vei fi nevoit sa mai achiti datoriile defunctului.
Sa aveti succes in tot ce faceti!