Asta inseamna ca muncim mult si bine sau cat se poate de bine, pentru cat de mult muncim. Cu siguranta ca rezultatele pe care le oferim ar fi si mai bune daca volumul de munca ar fi mai mic.
Dar nu se poate. In tara in care in prezent sunt de 12 ori mai multi salariati cu salariu minim pe economie decat in 2011, lucrurile par sa ia o intorsatura din ce in ce mai stranie.
Si va rog sa tineti cont ca nu exista om mai optimist decat mine. Sunt omul care continua sa creada ca lucrurile vor merge din ce in ce mai bine in Romania, chiar daca cifrele de pana acum nu imi plac si nu au cum sa ma multumeasca. Trebuie doar sa gasim o modalitate prin care de acum lucrurile sa functioneze asa cum ne dorim.
3 lucruri care au aparut in presa in ultimele zile si care nu imi pot da un semnal pozitiv:
- studiile arata ca in 2014 au fost de 12 ori mai multi angajati platiti cu nivelul salariului minim decat in 2011. Grav! Cititi aici pe larg.
- transportatorii ar putea fi obligati sa plateasca retroactiv impozitele pe diurnele angajatilor. Ar avea datorii care i-ar pune in situatia de a da faliment si de a trimite in somaj sute de oameni. Cititi pe larg aici.
- studiile PwC arata ca rentabilitatea angajatilor romani este la un nivel de 16% peste media europeana. Si cu toate acestea... Cititi aici.
Suntem printre cei mai rentabili angajati si cu toate acestea in Romania inca mai exista cazuri grave in care saracia devine o marca reprezentativa pentru prea multi romani.
Daca am sta sa calculam ca o familie poate trai cu 2 salarii minime pe economie, ne apuca durerea de cap. Si exista astfel de familii in care ambii soti castiga minimul pe economie si au si copil. Au aproximativ 40 de lei venit din care sa traiasca zilnic si aici intra si cheltuielile lunare, intretinere, gaze, lumina, medicamente, chirie samd.
Sa avem grija sa punem acolo mancarea, invatamantul gratuit care costa prea mult si medicamentele, consultatiile la care daca nu bagi spaga in buzunarul doctorilor, risti sa nu te mai opereze. Am scris si despre asta aici, cu aceeasi tristete.
Sa prindem momente mai bune. Sa credem cu optimism ca lucrurile vor merge mai bine de acum incolo! Dar pentru asta este nevoie de schimbare masiva. Incepe de la fiecare dintre noi, de la deciziile pe care le luam zilnic.