Oficial: Vouchere de vacanta pentru salariatii din institutiile publice

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
28 Iulie 2015
28 Iulie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
voucher de vacantavoucher vacantavacanta la bugetarivoucher de vacanta institutii publice
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este oficial! Salariatii din institutiile publice vor putea beneficia de vouchere de vacanta in vederea achizitionarii de pachete de servicii turistice.

Normele de aplicare a legislatiei privind acordarea voucherelor de vacanta au fost aprobate marti, 28 iulie 2015, in sedinta de Guvern, transmite Avocatnet.ro.

Va amintim faptul ca legea privind acordarea voucherelor de vacanta a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 481 din 1 iulie 2015.


In mod concret, Legea nr. 173 din 2015 contine cateva prevederi ce stabilesc modul in care se ofera si folosesc voucherele de vacanta.

Avand in vedere faptul ca se vor acorda vouchere de vacanta in limita a 6 salarii minime pe economie, valoarea maxima va fi de 6.300 de lei. Tinem cont de majorarea salariului minim la 1050 de lei, de la 1 iulie.

Prevederea care face obiectul principal al acestei modificari legislative:
Institutiile publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si institutiile publice locale definite conform Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, care incadreaza functionari publici si/sau personal prin incheierea unui contract individual de munca, dupa caz, acorda, in conditiile legii, prime de vacanta numai sub forma voucherelor de vacanta.


Atentie la faptul ca prin voucher de vacanta intelegem ca se face referire atat la voucherul de vacanta pe suport hartie, cat si la voucherul de vacanta pe suport electronic.

Voucherele de vacanta pe suport electronic sunt destinate exclusiv achizitionarii pachetelor de servicii turistice conform cu legea.


Angajatorul stabileste sub ce forma acorda voucherele de vacanta de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz.

Se va lucra cu structuri de primire turistice ce detin autorizatie de la ANT
Prestarea serviciilor achizitionate de catre unitatile afiliate prin intermediul voucherelor de vacanta se face in structuri de primire turistice, autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism.

Nu neglijam faptul ca voucherele de vacanta, atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic, se emit numai de catre unitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice.


Voucherul de vacanta pe suport hartie este valabil numai daca are inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si cuprinde mentiuni standard.

Voucherele de vacanta emise pe suport electronic pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominala a voucherelor de vacanta acordate de catre angajator si pot fi utilizate doar pentru achizitionarea pachetelor de servicii turistice.

Asa cum era de asteptat, voucherele de vacanta emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operatiuni de retragere de numerar.


Cat este valabil un voucher de vacanta?
Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic, daca voucherul a fost emis pe acest tip de suport.


Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta pe suport hartie sunt: 10, 20, 30, 40 si 50 lei.


Autoritatea Nationala pentru Turism va transmite unitatilor emitente lista cu unitatile afiliate.



Contravaloarea serviciilor turistice prestate de catre unitatile afiliate peste valoarea voucherelor de vacanta se suporta de catre angajat, titular al voucherelor de vacanta.


Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei acceptarea de catre unitatea afiliata de vouchere de vacanta de la alte persoane decat titularul voucherului de vacanta.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism acceptarea de catre unitatile afiliate de vouchere de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii prevazut la art. 1 alin. (7).

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei urmatoarele:

    a) fapta unitatii afiliate de a da rest in bani la voucherul de vacanta;

    b) comercializarea voucherelor de vacanta de catre angajati, angajatori, unitatile afiliate si structurile de primire turistice;

    c) diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanta utilizate de angajati;

    d) emiterea de vouchere de vacanta cu alte valori nominale decat cele prevazute la art. 3 alin. (5);

    e) emiterea de vouchere de vacanta de catre alte entitati decat cele prevazute la art. 2 alin. (1).

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei si retragerea licentei de turism agentiei de turism, in calitate de unitate afiliata, fapta agentiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achizitionare cu vouchere de vacanta la un pret mai mare fata de pretul pachetului similar de servicii achizitionat prin alte mijloace de plata.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unitatilor emitente de a emite vouchere de vacanta cu nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (2), (2^1) si (2^2).

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul cu atributii de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism.


Iata mai jos un infografic realizat de specialistii InfoInstitutii.ro, in care sunt redate cele mai importante aspecte referitoare la voucherele de vacanta:



Cititi aici mai multe cu privire la voucherele de vacanta.


Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]