Situatie complicata: Nu putem acorda angajatului luna de ingrijire copil! Cum procedam?

19 Februarie 2014
19 Februarie 2014
luna de ingrijire copilobligatoriu tatal luna de ingrijire
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam o situatie aparte. Sotia unui angajat al societii se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani.

Este obligatoriu ca tata sa efectueze o luna din aceasta perioada? In situatia in care societatea chiar nu poate sa acorde aceasta luna de ingrijire copil, ce acte se vor elibera catre societatea unde este angajata sotia?

De asemenea, angajatorul doreste sa stie daca societatea sa are angajate in aceeasi situatie, atunci este obligatoriu sa revina cu o luna inainte de terminarea perioadei de suspendare.

Specialistii PortalCodulMuncii.ro ne ofera un raspuns lamuritor:

Art. 11 din OUG 111/2010 prevede faptul ca dreptul la concediul pentru cresterea copilului se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

De asemenea, acelasi art din OUG 111/2010, prevede faptul ca parintele care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest lucru daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

Atentie! Tatal copilului este una dintre persoanele indreptatite care are dreptul la concediul pentru cresterea copilului (in varsta de pana la un an, doi ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap), precum si de o indemnizatie lunara sau de stimulentul de insertie, dupa caz, daca acesta indeplineste conditiile de acordare a acestora astfel cum sunt prevazute in actul normativ.

Angajatorul nu se poate opune ci are obligatia prin lege sa aprobe concediul pentru cresterea copilului (art. 25 alin. (1) din OUG 111/2010).

Nota! Neacordarea concediului pentru cresterea copilului precum si a concedului fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) din OUG 111/2010 constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei (art. 26 din OUG 111/2010).

In acelasi timp, angajatorul ar putea plati si daune materiale salariatului care nu poate beneficia de dreptul la concediu si indemnizatie conferit de dispozitiile OUG 111/2010.

In concluzie, daca tatal indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului si nu solicita acest drept, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna, mama copilului nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul tatalui.

Daca tatal indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului si solicita acest drept, angajatorul nu se poate opune.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]