Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Poprirea pe salariu in cazul unui salariat


Poprirea presupune doua parti aflate in opozitie: cel care o aplica sau care cere aplicarea ei si cel asupra caruia este efectuata, tertul poprit. Deoarece, in dreptul procedural fiscal, se deroga de la prevederile dreptului comun unde este prevazuta obligatia creditorului de a cere, in instanta, aplicarea masurilor de executare silita, organul fiscal este cel care aplica masura executarii silite prin poprire.


Poprirea cuprinde 2 etape:

- Etapa asiguratorie = blocarea veniturilor in mainile unui tert (persoana fizica sau juridica, ex. banca);

- Etapa executorie = retinerea si virarea sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi.  
Adresa de infiintare a popririi, insotita de copia certificata a titlului executoriu, este transmisa tertului poprit prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, sau inmanata acestuia.

Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta, pot fi urmarite in limita a:

- 1/2 din venitul lunar net, pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;

- 1/2 din venitul lunar net, indiferent de natura creantelor, daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume;

- 2/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.  

Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor pentru desfacerea contractului de munca, sumele cuvenite somerilor, pot fi urmarite pana la ½ pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate de moarte sau prin vatamari corporale.

Alocatiile de stat, indemnizatiile pentru copii, ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii, diurnele, precum si alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.

Executarea silita se indreapta mai intai asupra bunurilor proprii ale debitorului. Daca este cazul, executarea silita se extinde apoi asupra bunurilor comune ale debitorului, spre exemplu cele detinute impreuna cu sotul/sotia. La cererea creditorului instanta poate dispune partajul bunurilor comune.  
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 16 Noiembrie 2012

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Indemnizarie Crestere Copil Pentru A Doua Nastere

Intrebare: Buna ziua. Sunt in concediu de crestere copil pana in 18 aprilie 2014 cand copilul o sa implineasca 2 ani. Sunt din nou insarcinata si o sa nasc prin 20 iulie 2014. E o diferenta de 3 luni intre terminarea concediului si nasterea celui de-al doilea copil. Intrebarile mele sunt: 1. O sa mai primesc indemnizatie pentru inca 2 ani? Si daca da, in functie de ce se calculeaza suma lunara pe care o sa o primesc? 2. Daca dupa terminarea concediului de crestere a copilului, pentru primul copil, imi iau o luna de concediu medical, apoi de la 32 saptamani intru in concediu prenatal, o sa primesc indemnizatia? Faptul ca nu ma intorc efectiv la munca, ci imi iau concediu, nu se considera intrerupere? Va multumesc din suflet!

Raspuns: Da, veti beneficia de CIC si indemnizatie crestere copil pentru a doua nastere, la cerere. Dupa ce... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareComentarii articol
Postat de: io*****
  buna ziua, Sunt salaria si as dori sa stiu si eu la un salariu lunar de 900 ron la 8/h..pe zi...avand poprire pe salariu pentru un credit de nevoi personale,cat la suta imi poate fi oprit din salariu???? va multumesc
Data adaugarii: 10-Mar-2014

Postat de: ga*****
  ar fi ok daca ati mentiona si cadrul legislativ care reglementeaza cele scrise de catre dvs.
Data adaugarii: 19-Nov-2012Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA salariu, poprire, poprire pe salariu:ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA salariu, poprire, poprire pe salariu: