Ordonanta care sustine angajatii cu regim de munca part-time, o prioritate pentru Guvern

angajati part time discriminaticontributii sociale angajati part time 2018OUG 79/2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa anunta ca va ataca la Avocatul Poporului OUG 79/2017 ce discrimineaza angajatii care lucreaza part-time, potrivit presedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Acesta este de parere ca angajatii part time sunt discriminati, avand in vedere ca veniturile lor pot fi mai mici decat contributiile pe care le datoreaza:

"(...) La ora actuala, cei cu timp partial sunt discriminati, fiind obligati sa plateasca mai mult decat iau ca si bani in mana. Ceea ce se dorea cu ordonanta respectiva era ca pentru sectorul bugetar sa fie scutiti, iar cei din sectorul economic sa nu fie scutiti, deci se facea in continuare discriminare intre sectorul bugetar si sectorul economic. E ca si cum doamna ministru al Muncii nu se preocupa de piata muncii si echilibrul unei politici de ocupare, ci este mai corecta "Ministra Bugetarilor."

Se pare ca Guvernul are joi (8.02.2018) pe ordinea de zi tocmai aceasta Ordonanta de Urgenta privind situatia salariilor bugetarilor angajati part-time.

Acestia nu vor beneficia de majorari salariale, ba chiar vor ajunge sa vina cu bani de acasa, dupa cum acuzau sindicatele, daca nu va fi modificata OUG 79/2017.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu a declarat ca vor fi luate masuri in acest sens:

”Intrucat in sectorul bugetar sunt angajati part-time pe ocupatii cum ar fi femei de serviciu, contabili, profesori etc., s-a luat decizia ca ministerele de resort sa incerce intregirea normei la 8 ore, sa constate daca vreunul dintre acesti angajati poate fi incadrat la exceptiile din OUG 79/2017. De asemenea, in proxima sedinta de Guvern, pentru cei care nu se incadreaza in aceste conditii, va fi emisa o Ordonanta de Urgenta”, declara Vasilescu, in urma cu cateva zile.


Presedintele Cartel Alfa a mai mentionat ca salariul de baza se va majora, nu veniturile salariale, conform Agerpres:

"Cresterile salariale erau prevazute 100%, dar de fapt a fost o interpretare partiala legata de acest subiect, pentru ca este salariul de baza care creste, nu veniturile salariale, iar lumea cand vorbeste despre salariu, vorbeste despre venitul sau salarial, cu care pleaca acasa, luna de luna, venitul net, nu brut."


Conform OUG 79/ 2017 de modificare a Codului Fiscal este prevazut ca toti salariatii trebuie sa plateasca contributii la nivelul salariului minim pe tara. Doar ca masura se aplica si celor care lucreaza in regim part-time, existand totodata riscul ca acestia sa  aiba de platit contributii mai mari decat venitul castigat.


Durata muncii si repartizarea programului de lucru in cazul angajatilor cu contract de munca cu timp partial

Inca de la inceput mentionam ca potrivit art. 17 alin. (3) din Codul muncii, unul dintre elementele contractului individual de munca il reprezinta durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana.


Asadar, ce se petrece in cazul angajatilor care au contract de munca (CIM) cu timp partial?

Sa analizam un caz concret...citeste mai multe despre angajatii part time aici >>>



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajati part time discriminaticontributii sociale angajati part time 2018OUG 79/2017

Data aparitiei: 08 Februarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ordonanta care sustine angajatii cu regim de munca part-time, o prioritate pentru Guvern Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]