Vaccinarea salariatilor poate fi obligatorie? Ce presupune proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor din Romania

vaccinare obligatorie salarativaccinare salariati romanivaccinarea persoanelor din romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Febra vaccinarii obligatorii a cuprins Romania, iar dupa ce Senatul a votat favorabil obligativitatea parintilor de a-si vaccina copiii, proiectul de lege doreste sa vaccineze chiar si angajatii.

In acest sens, angajatorii ar trebui sa urmeasca proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor din Romania, care se afla momentan in dezbatere parlamentara. Acest proiect prevede amenzi serioase pentru acei angajatori care nu vor suporta din bugetul propriu vaccinarea salariatilor, atunci cand situatia o cere.

Amenzile ajung pana la 10.000 de lei, dar exista si vesti bune in contextul in care cheltuielile angajatorilor vor fi deductibile fiscal. Poti urmari si afla mai multe despre proiectul de lege aici.

In data de 23 octombrie propunerea a primit votul favorabil al senatorilor, iar Camera Deputatilor urmeaza sa-si exprime opinia, in acest sens, aceasta fiind for decizional. Desigur, pentru a produce efecte la nivel de tara legea trebuie promulgata de presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.

Asa se face ca in proiect este stipulata situatia in care angajatorii trebuie sa suporte vaccinarea salariatilor si cand poate fi aceasta o masura absolut necesara:

"Angajatorii, persoane fizice sau juridice, suporta, din bugetul propriu, costurile pentru vaccinurile si administrarea acestora personalului propriu care, prin natura profesiei sau a formarii pe care o urmeaza, este expus la riscul de infectare sau poate reprezenta o sursa de infectie, care ar putea pune in pericol sanatatea publica, ori a carui vaccinare, potrivit legii, este obligatorie", este trecut in proiectul de lege votat de Senat.


Se ridica intrebarea: pot angajatorii sa oblige un salariat sa se vaccineze?

In proiectul cu pricina este evidentiat si faptul ca acei angajatori care nu se supun legislatiei in vigoare vor primi, in prima faza, doar un avertisment. Daca tot nu remediaza situatia in termen de 6 luni, acestia vor plati o amenda intre 500 si 1.000 lei. De la a doua constatare amenda va creste intre 2.500 si 5.000 de lei. Si asa amenzile pot creste si atinge chiar suma de 10.000 de lei.

Specialistii in domeniu avertizeaza ca aceasta chestiune de a obliga angajatul sa se vaccineze este interpretabila, dar ar putea exista situatii in care aceasta poate deveni o masura obligatorie. Asa ca angajatii care se opun si nu respecta legislatia ar putea chiar sa fie dati afara.

Ramane de vazut ce se va intampla cu proiectul de lege si daca va obtine votul Camerei Deputatilor. In acest moment se afla in dezbatere parlamentara, asa ca nu poate produce efecte.



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vaccinare obligatorie salarativaccinare salariati romanivaccinarea persoanelor din romania

Data aparitiei: 26 Octombrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vaccinarea salariatilor poate fi obligatorie? Ce presupune proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor din Romania Nota: 4.2 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]