Comunicat MAPN: Precizari referitoare la pensiile militare de stat

pensii militarepensii militare de stat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe site-ul Ministerului Apararii Nationale au fost publicate precizari importante cu privire la pensiile militare de stat.

Conform anuntului, in vederea punerii in aplicare a prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, la nivelul MAPN a fost emis Ordinul ministrului apararii nationale, nr. M.123/2015 pentru aprobarea "Normelor metodologice privind incadrarea in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice personalului militar", care a fost publicat in MO nr. 982 din 30 decembrie 2015.

Data de intrare in vigoare a a acestui act este data de 1 ianuarie 2016.

Conform acestor dispozitii, militarii care au trecut in rezerva pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010, respectiv pana la data de 31.12.2010, trebuie sa adreseze o solicitare centrelor militare in a caror raza teritoriala isi au domiciliul, in vederea reincadrarii activitatilor desfasurate in conditii de munca, similar prevederilor aplicabile militarilor in activitate, in conformitate cu legislatia actuala.

Din data de 1 ianuarie 2016, pensiile militare  stabilite, revizuite, recalculate sau intrate in plata in baza actelor normative din domeniul pensiilor, anterioare intrarii in vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, devin pensii militare de stat. Aceste pensii se vor recalcula, in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie si cu baza de calcul actualizata conform prevederilor care reglementeaza salarizarea militarilor (luandu-se in calcul majorarea cuantumului brut al soldelor functiilor de baza din luna decembrie 2015).

Conform anuntului MAPN, recalcularea se va face in termen de maximum 24 de luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 223/2015. Drepturile vor fi acordate din data de 1 ianuarie 2016.

"In situatia in care se vor constata diferente intre cuantumul pensiilor recalculate si cuantumul pensiilor aflate in plata, se va pastra in plata cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexarilor anuale ulterioare, in conformitate cu dispozitiile art. 59 din Legea nr. 223/2015. Astfel, nicio pensie aflata in plata nu va scadea in urma procesului de recalculare pe baza noii legislatii. ", se precizeaza in cadrul comunicatului de presa al MAPN.

Comunicatul integral MAPN aici

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii militarepensii militare de stat

Data aparitiei: 08 Ianuarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Comunicat MAPN: Precizari referitoare la pensiile militare de stat Nota: 3.83 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]