Care sunt serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


1. Examenul medical la angajarea in munca
Rolul acestui tip de serviciu medical este acela de a stabili aptitudinea, aptitudinea conditionata, inaptitudinea permanenta sau inaptitudinea temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul doreste sa il desemneze pe viitorul lucrator.

Definitii

* Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului, din punct de vedere medical, de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.

* Inaptitudinea temporara in munca reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca, in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina a muncii.

* Inaptitudinea permanenta in munca reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.

Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa factorilor de risc profesional.

Angajatorul va solicita efectuarea examenului medical la angajarea in munca pentru:
- lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
- lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
- lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.

Examenul medical la angajare se finalizeaza prin completarea de catre medicul de medicina a muncii a fisei de aptitudine in doua exemplare: unul pentru angajator si unul pentru angajat. Fisa de aptitudine trebuie sa contina concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.

In functie de rezultatul examenului medical la angajarea in munca, medicul de medicina a muncii poate face propuneri pentru:
- adaptarea postului de munca la caracteristicile anatomice, fiziologice, psihologice si la starea de sanatate a lucratorului, in cazul in care acesta isi schimba locul de munca sau este detasat in alt loc de munca;
- indrumarea persoanei care urmeaza a fi angajata catre alte locuri de munca;
- includerea in circuitul informational si operational din sistemul sanitar a acelor persoane care necesita o supraveghere medicala deosebita.

Info
Medicul de medicina a muncii poate solicita medicului de familie adeverinta sau scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.

2. Examenul medical de adaptare
Examenul medical de adaptare in munca se efectueaza la indicatia medicului de medicina a muncii, in prima luna de la angajare, si are drept scopuri:

- sa completeze examenul medical la angajarea in munca, in conditiile concrete ale noului loc de munca, respectiv organizarea fiziologica a muncii, a mediului de munca, relatiile om-masina, relatiile psihosociale in cadrul colectivului de munca;
- sa ajute organismul celui angajat sa se adapteze la noile conditii;
- sa determine depistarea unor cauze medicale ale neadaptarii la noul loc de munca si sa recomande masuri de inlaturare a acestora.

3. Examenul medical periodic
Examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu pentru toti lucratorii si are drept scopuri:
- confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii in munca pentru profesia/ functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudine;
- depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional;
- diagnosticarea bolilor profesionale;
- diagnosticarea bolilor legate de profesie;
- depistarea bolilor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti lucratori in cadrul aceluiasi loc de munca;
- depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru populatia cu care lucratorul vine in contact prin natura activitatii sale.

Examenul medical periodic se finalizeaza de asemenea prin completarea de catre medicul de medicina a muncii a fisei de aptitudine in doua exemplare: unul pentru angajator si unul pentru angajat.

4. Examenul medical la reluarea activitatii
Examenul medical la reluarea activitatii se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii si are drept scopuri:
- confirmarea aptitudinii lucratorului pentru exercitarea profesiei/functiei avute anterior sau pentru exercitarea noii profesii/functii la locul de munca respectiv;
- stabilirea unor masuri de adaptare a locului de munca si a unor activitati specifice profesiei sau functiei, daca este cazul;
- reorientarea spre un loc de munca nou, care sa ii asigure lucratorului mentinerea sanatatii si a capacitatii sale de munca.

Medicul de medicina a muncii are dreptul de a efectua examenul medical la reluarea activitatii ori de cate ori il considera necesar, in functie de natura bolii sau a accidentului pentru care lucratorul a absentat din productie.

Atentie
In cazul fiecaruia dintre examenele medicale prezentate mai sus, persoana examinata are dreptul de a contesta rezultatul dat de catre medicul specialist in medicina muncii privind aptitudinea sa in munca.

5. Supravegherea speciala
Supravegherea speciala consta in examenul medical profilactic efectuat de catre medicul de medicina a muncii, in vederea stabilirii aptitudinii in munca pentru lucrãtorii care se incadreazã in urmãtoarele categorii:
- persoane cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani impliniti;
- persoane cu varsta de peste 60 de ani impliniti;
- femei gravide;
- persoane cu handicap;
- persoane dependente de droguri, de alcool;
- persoane stangace;
- persoane cu vederea monoculara si persoane in evidenta cu boli cronice.

6. Promovarea sanatatii la locul de munca
Promovarea sanatatii la locul de munca se realizeaza prin supravegherea activa a sanatatii lucratorilor in raport cu caracteristicile locului de munca si, in mod particular, cu factorii de risc profesionali.

Toate examinarile medicale profilactice se efectueaza in baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional, completate in mod obligatoriu la toate rubricile si semnate de catre angajator.

Atentie
Serviciul de medicina a muncii care asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor va intocmi si va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde in principal concluziile evaluarii starii de sanatate a lucratorilor, precum si recomandari medicale privind promovarea sanatatii la locul de munca.

Info
In baza H.G. nr. 1.169/2011, au fost modificate si completate urmatoarele anexe ale H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii:
- anexa 1 – Fise privind serviciile medicale profilactice detaliate in functie de expunerea profesionala;
- anexa 3 – Fisa de identificare a factorilor de risc profesional;
- anexa 4 – Dosar medical si
- anexa 5 – Fisa de aptitudine.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 22 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care sunt serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]