Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a transmis ca formularul pentru obtinerea ajutorului de incalzire a locuintei nu este o inventie a actualului Guvern si nici macar o inventie a Romaniei. Potrivit ministerului, formularul a fost intocmit, in urma cu mai multi ani, pe baza unor principii similare celor din alte state membre.
"Formularul nu este o inventie romaneasca, ci este similar cu alte state UE pentru scheme de sprijin bazate pe testarea mijloacelor. Fata de formatul vechi, din 2016, care a fost apreciat pentru ca a eliminat alte 3 documente, s-au adaugat 11 randuri in care sunt: 2 bife pentru noul beneficiu (suplimentul de energie); 2 casete pentru identificarea mai usoara a beneficiarilor prin completarea Cod Loc Consum (CLC) la gaze naturale si energie electrica; o explicatie in 4 randuri, care trebuie citite si nu completate, pentru a stabili sistemele pentru care se va acorda suplimentul pentru energie, avand in vedere ca se poate asigura in mod combinat. Aceste 11 randuri care ajuta la identificarea fiecaruia, din numarul urias beneficiari - 500.000 de gospodarii, ajuta ca procedura sa se deruleze fara dificultati si oamenii sa primeasca ajutorul statului repede si fara incurcaturi", informeaza Ministerul Muncii pe canalale de social media.
Conform institutiei, formularul a fost actualizat in anul 2016 ca fiind formular unic pentru solicitarea drepturilor bazate pe testarea mijloacelor, adica drepturi care iau in considerare atat de veniturile realizate de persoana singura sau de membrii familiei, precum si bunurile detinute a caror valorificare ar putea conduce la obtinerea altor venituri. Drepturile la care se face referire sunt reprezentate de ajutorul social, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei.
"Dupa atatia ani de acordare a ajutorului de incalzire, oamenii care solicita an de an acest tip de sprijin sunt obisnuiti cu acest formular, iar MMPS a pastrat aceeasi forma pe care doar a completat-o cu cateva elemente necesare pentru suplimentul de incalzire, tocmai pentru a clarifica procesul, in conditiile numarului mare de beneficiari. In acest an, acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei poate fi solicitata pana in 20 noiembrie, deci ii incurajez pe cei care sunt singuri si au venituri mai mici de 2.053 de lei sau pe reprezentantii familiilor cu venituri mai mici de 1.386 de lei/membru, sa se adreseze primariilor si sa ceara indrumare pentru a beneficia de reducerea facturilor", a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Totodata, multe primarii pun deja la dispozitie acest formular prin intermediul unor programe valabile si in anii trecuti.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
40 Modele de Regulament Intern
"Prin urmare, MMPS a incercat sa nu creeze dificultati si cheltuieli suplimentare pentru modificarea acelor programe. De altfel, tot din acest motiv nu a fost modificata nici modalitatea de acordare si s-a decis pastrarea procedurii din OUG 70/2011, aplicata pana acum", precizeaza ministerul Muncii.