Conform art. 729 alin. (3) din Codul de procedura civila, veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Daca veniturile sunt mai mici decat salariul net aferent salariului de baza minim brut de 3.300 lei, se poate popri doar venitul care depaseste jumatate din salariul net aferent salariului brut de 3.300 lei.
Exemplu
Salariul de baza minim brut pe tara = 3.300 lei
Salariu de baza minim net pe tara = 1.981 lei
Jumatate din salaiu de baza minim net pe tara = 991 lei
Salariu net realizat de salariat = 1.000 lei
Suma ce poate fi urmarita este suma ce depaseste 991 lei = 9 lei
Limita maxima a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate
Conform art. 10 din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul al indemnizatiilor medicale se calculeaza ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Salariul minim utilizat in acest caz incepand cu data de 01 octombrie 2023 este 3.300 lei. Suma maxima care poate constitui baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 39.600 lei (12 x 3.300 lei).
Pentru fiecare luna in care se constituie baza de calcul se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna respectiva...
mai multe in Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<