Conform art. 729 alin. (3) din Codul de procedura civila, veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Daca veniturile sunt mai mici decat salariul net aferent salariului de baza minim brut de 3.300 lei, se poate popri doar venitul care depaseste jumatate din salariul net aferent salariului brut de 3.300 lei.
Exemplu
Salariul de baza minim brut pe tara = 3.300 lei
Salariu de baza minim net pe tara = 1.981 lei
Jumatate din salaiu de baza minim net pe tara = 991 lei
Salariu net realizat de salariat = 1.000 lei
Suma ce poate fi urmarita este suma ce depaseste 991 lei = 9 lei
Limita maxima a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate
Conform art. 10 din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul al indemnizatiilor medicale se calculeaza ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Salariul minim utilizat in acest caz incepand cu data de 01 octombrie 2023 este 3.300 lei. Suma maxima care poate constitui baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 39.600 lei (12 x 3.300 lei).
Pentru fiecare luna in care se constituie baza de calcul se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna respectiva...
mai multe in Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<