Va informam ca numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a crescut, in primele trei luni din 2023, cu 10,3%, comparativ cu perioada similara din 2022, la 1.809 de unitati.
Aceste informatii au fost la puse la dispozitie de catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), conform
Agerpres.
Cele 1.809 de societati noi aveau un capital social subscris in suma totala de 6,89 milioane de dolari, cu 31,2% mai mic fata de cel al firmelor inmatriculate in ianuarie-martie 2022, de 10,02 milioane de dolari.
In martie 2023 au fost inmatriculate 627 societati noi cu participare straina la capitalul social. In functie de domeniile de activitate, cele mai multe inmatriculari au fost inregistrate in luna martie in comertul cu ridicata si amanuntul, repararea auto si moto (28,07% din total), activitati profesionale, administrative, stiintifice si tehnice (19,4%), si transport, depozitare si comunicatii (16,9%).
In Romania existau 246.024 de societati cu participare straina la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 68,149 miliarde de dolari, la finalul lunii martie 2023.
Cel mai mare numar de societati cu participare straina era cu investitori din Italia, respectiv 52.065 (capital subscris de 4,046 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social apartine firmelor olandeze, respectiv 12,649 miliarde de dolari, in 5.915 de firme.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajutorul pentru nastere si contributia la pensia facultativa in perioada CCCIntrebare: Societate comerciala A din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va intra in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Locul de munca la sediul clientuluiIntrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<