"Un angajat, a prestat activitate in Republica Moldova - Chisinau (de ex.5 ani). Intrebarea ar fi, daca putem sa ii recunoastem vechimea in munca (in vederea stabilirii gradatiei de vechime), inclusiv carnetul de munca din Chisinau?"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 538 alin. (2) din Codul administrativ, personalului contractual ii sunt incidente si dispozitiile legislatei muncii, respectiv dispozitiile Codului muncii, care stabilesc in cuprinsul art. 16 alin. (5) din Codul muncii, republicat, faptul ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Intrucat textul de lege nu distinge dupa cum munca este prestata pe teritoriul Romaniei sau in afara acestuia si tinand cont de faptul ca intre Romania si Republica Moldova exista incheiat un Acord in domeniul securitatii sociale, aprobat prin Legea nr.130/2011, apreciem ca si munca prestata in strainatate, inclusiv in Republica Moldova, in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
De altfel apreciem ca in acest sunt si informatiile accesibile pe site-ul
Camerei Deputatilor (unde poate fi auzit raspunsul Ministerului Muncii pe acest subiect) in cuprinsul carora se precizeaza ca potrivit punctului de vedere oficial al Ministerului Muncii „perioadele de activitate desfasurate in Republica Moldova in baza unui contract de munca constituie vechime in munca, in functie de care se calculeaza sporul de vechime si alte drepturi ce decurg din aceasta”, precizand ca in domeniul muncii si securitatii sociale Romania si Republica Moldova „isi recunosc reciproc toate actele, documentele sau certificatele de orice fel, asa cum au fost eliberate de autoritatile emitente, fiind scutite de cerinta legalizarii”.
Prin urmare, apreciem ca persoana in cauza poate valorifica, in temeiul acordurilor inter-statale incheiate, perioada de vechime in munca prestata de o persoana in Republica Moldova, in masura in care aceasta prezinta documentele corespunzatoare, inclusiv din perspectiva aplicarii dispozitiilor art. 10 din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi oferite de specialisti in legislatia muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<