Valorificarea vechimii in munca in stat tert - PROCEDURA

vechime in munca angajati din moldovavechimea in munca stat tert
Valorificarea vechimii in munca in stat tert - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Un angajat, a prestat activitate in Republica Moldova - Chisinau (de ex.5 ani). Intrebarea ar fi, daca putem sa ii recunoastem vechimea in munca (in vederea stabilirii gradatiei de vechime), inclusiv carnetul de munca din Chisinau?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit art. 538 alin. (2) din Codul administrativ, personalului contractual ii sunt incidente si dispozitiile legislatei muncii, respectiv dispozitiile Codului muncii, care stabilesc in cuprinsul art. 16 alin. (5) din Codul muncii, republicat, faptul ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
 
Intrucat textul de lege nu distinge dupa cum munca este prestata pe teritoriul Romaniei sau in afara acestuia si tinand cont de faptul ca intre Romania si Republica Moldova exista incheiat un Acord in domeniul securitatii sociale, aprobat prin Legea nr.130/2011, apreciem ca si munca prestata in strainatate, inclusiv in Republica Moldova, in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
 
De altfel apreciem ca in acest sunt si informatiile accesibile pe site-ul Camerei Deputatilor (unde poate fi auzit raspunsul Ministerului Muncii pe acest subiect) in cuprinsul carora se precizeaza ca potrivit punctului de vedere oficial al Ministerului Muncii „perioadele de activitate desfasurate in Republica Moldova in baza unui contract de munca constituie vechime in munca, in functie de care se calculeaza sporul de vechime si alte drepturi ce decurg din aceasta”, precizand ca in domeniul muncii si securitatii sociale Romania si Republica Moldova „isi recunosc reciproc toate actele, documentele sau certificatele de orice fel, asa cum au fost eliberate de autoritatile emitente, fiind scutite de cerinta legalizarii”.
 
Prin urmare, apreciem ca persoana in cauza poate valorifica, in temeiul acordurilor inter-statale incheiate, perioada de vechime in munca prestata de o persoana in Republica Moldova, in masura in care aceasta prezinta documentele corespunzatoare, inclusiv din perspectiva aplicarii dispozitiilor art. 10 din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.  
 
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi oferite de specialisti in legislatia muncii.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechime in munca angajati din moldovavechimea in munca stat tert

Data aparitiei: 08 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Valorificarea vechimii in munca in stat tert - PROCEDURA Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]