"Un angajat, a prestat activitate in Republica Moldova - Chisinau (de ex.5 ani). Intrebarea ar fi, daca putem sa ii recunoastem vechimea in munca (in vederea stabilirii gradatiei de vechime), inclusiv carnetul de munca din Chisinau?"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 538 alin. (2) din Codul administrativ, personalului contractual ii sunt incidente si dispozitiile legislatei muncii, respectiv dispozitiile Codului muncii, care stabilesc in cuprinsul art. 16 alin. (5) din Codul muncii, republicat, faptul ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Intrucat textul de lege nu distinge dupa cum munca este prestata pe teritoriul Romaniei sau in afara acestuia si tinand cont de faptul ca intre Romania si Republica Moldova exista incheiat un Acord in domeniul securitatii sociale, aprobat prin Legea nr.130/2011, apreciem ca si munca prestata in strainatate, inclusiv in Republica Moldova, in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
De altfel apreciem ca in acest sunt si informatiile accesibile pe site-ul
Camerei Deputatilor (unde poate fi auzit raspunsul Ministerului Muncii pe acest subiect) in cuprinsul carora se precizeaza ca potrivit punctului de vedere oficial al Ministerului Muncii „perioadele de activitate desfasurate in Republica Moldova in baza unui contract de munca constituie vechime in munca, in functie de care se calculeaza sporul de vechime si alte drepturi ce decurg din aceasta”, precizand ca in domeniul muncii si securitatii sociale Romania si Republica Moldova „isi recunosc reciproc toate actele, documentele sau certificatele de orice fel, asa cum au fost eliberate de autoritatile emitente, fiind scutite de cerinta legalizarii”.
Prin urmare, apreciem ca persoana in cauza poate valorifica, in temeiul acordurilor inter-statale incheiate, perioada de vechime in munca prestata de o persoana in Republica Moldova, in masura in care aceasta prezinta documentele corespunzatoare, inclusiv din perspectiva aplicarii dispozitiilor art. 10 din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi oferite de specialisti in legislatia muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<