Hotararea nr. 171/2023 privind stabilirea sectoarelor de negociere colectiva si a codurilor CAEN aferente acestora a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 190 din 7 martie 2023.
"In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 184 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. — (1) Prezenta hotarare are ca obiect stabilirea sectoarelor de negociere colectiva si a codurilor CAEN de 4 cifre aferente acestora, prevazute in Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala — CAEN.
(2) Sectoarele de negociere colectiva si codurile CAEN aferente acestora sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. — (1) Incadrarea intr-un sector de negociere colectiva a unitatii definite conform art. 1 pct. 21 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social se realizeaza conform codului CAEN principal de activitate.
(2) In cazul in care unele activitati se regasesc in mai multe sectoare de negociere colectiva, angajatorii pot solicita incadrarea intr-unul dintre aceste sectoare a unitatii de la alin. (1), daca au codul CAEN principal intr-unul dintre sectoarele respective.
(3) Procedura de incadrare a unitatii in sectoarele prevazute la alin. ( 1) si (2) se aproba prin ordin al ministrului responsabil cu dialogul
social, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
Art. 3. — La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Hotararea Guvernului nr. 1.260/2011 privind sectoarele de activitate stabilite conform Legii nr. 62/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 933 din 29 decembrie 2011, cu modificarile ulterioare, se abroga.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE-IONEL CIUCA
(...)"
LISTA CODURILOR CAEN o regasiti AICI.
Va reamintim ca Guvernul a aprobat o Hotarare prin care redefineste sectoarele de negociere colectiva, pe care le extinde de la 30, in prezent, la 58, aceasta masura avand rolul de a flexibiliza si de a incuraja negocierile colective la nivel de sector de activitate intre partenerii sociali, pe baza interesului comun si prin acordul de vointa al partilor, informeaza Ministerul Muncii.
Decizia luata de Executiv urmareste imbunatatirea cadrului legislativ al dialogului social, in vederea cresterii numarului de contracte colective munca si a protejarii resurselor, dar si a lucratorilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<