Este demn de remarcat ca 49,1% din numarul total de intreprinderi active au avut activitate principala Servicii de piata, in anul 2020, potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica (INS).
Activitatea intreprinderilor din industrie, constructii, comert si servicii de piata, in anul 2020
Mai precizam si ca cel mai mare numar mediu de salariati s-a inregistrat in sectorul Servicii de piata, reprezentand 36,5% din total. De asemenea, in anul 2020 numarul mediu de salariati a scazut cu 2,7% fata de anul 2019.
Intreprinderile din sectorul Servicii de piata au detinut cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul mediu de salariati (36,5%), urmate de cele din industrie (31,6%). Marimea medie a unei intreprinderi din industrie a fost de circa 21 salariati, in timp ce in comert a fost de circa 5 salariati.
Comparativ cu anul 2019 numarul total de intreprinderi a crescut cu 4,9%. La sfarsitul anului 2020, sectorul industrie insuma 61793 intreprinderi, respectiv 10,4% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii de piata).
Serviciile de piata - cel mai profitabil domeniu
Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile active din cadrul sectorului Servicii de piata, respectiv 49,1%.
Structura investitiilor brute in cadrul sectoarelor de activitate economica se prezinta astfel: servicii de piata 37,3%, industrie 32,5%, constructiile 16,4%, iar comertul 13,8%.
In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert (41,1%), intreprinderile din constructii detinand doar 7,9% din totalul cifrei de afaceri.
Rezultatul brut al exercitiului a inregistrat valori pozitive (profit) in toate cele patru sectoare de activitate economica, serviciile de piata si comertul inregistrand peste 60% din valoarea rezultatului brut.
Valoarea adaugata bruta la costul factorilor a fost obtinuta in 2020, in proportie de 35,5% in servicii de piata, 31,4% in industrie, 23,7% in comert si 9,4% in constructii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Perioada de probapreaviz. Salariat cu functie de conducereIntrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii HR. Angajatori cu peste 50 de salariatiIntrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<