Guvernul suspenda angajarile la stat, de la 1 iulie!

suspendare angajari la statguvernul suspenda angajarile la statangajari la stat suspendate dupa 1 iulie 2022
Guvernul suspenda angajarile la stat, de la 1 iulie!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti mai putin bune pentru cei care doreau sa se angajeze in cadrul unei institutii publice in viitorul apropiat, dat fiind faptul ca Guvernul a suspendat angajarile la stat de la 1 iulie a.c., pintr-o ordonanta de urgenta adoptata joi de Executiv, informeaza Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
 
"Guvernul a aprobat astazi (n.n. 16 iunie), printr-o ordonanta de urgenta, suspendarea ocuparii prin concurs sau examen, incepand cu data de 1 iulie si pana la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice centrale si locale, cu exceptia posturilor unice. De asemenea, documentul prevede continuarea ocuparii posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022", potrivit comunicatului transmis de MMSS, citat de Agerpres.
 
Motivul? Cel asteptat, oficialii doresc sa reduca cheltuielile, dar vor exista si cateva exceptii in ceea ce priveste angajarile.
 
Conform proiectului de ordonanta de urgenta, se poate observa ca:
 
„In perioada cuprinsa intre data de 1 iulie 2022 si data de 31 decembrie 2022, se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante”.
 
Dar proiectul de ordonanta de urgenta prevede si 2 exceptii de la regula:
 
a) institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
 
b) institutiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
De asemenea, pentru posturile pentru care au fost demarate deja procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022, se vor continua procedurile de ocupare, potrivit prevederilor in vigoare la respectiva data.
 

Angajari la stat- suspendate. Ce alte exceptii vor mai exista, dupa 1 iulie 2022 

 
In Nota de fundamentare se poate observa ca "Prin exceptie de la prevederile de mai sus, in cazuri temeinic justificate, prin Memorandum aprobat in sedinta Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice prevazute (…) cu justificarea necesitatii si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate cu aceasta destinatie in buget".
 
Astfel, "prin exceptie de la prevederile alin.(1), in cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat in sedinta Guvernului, initiat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile publice locale prevazute la alin.(1) lit.b), se poate face pe baza solicitarilor temeinic justificate ale ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale".
 

De ce vrea Guvernul sa suspende angajarile la stat?

 
„Totodata, obligatia Guvernului este aceea de a conduce politica fiscal-bugetara in mod prudent pentru a gestiona resursele si obligatiile bugetare, precum si riscurile fiscale de o maniera care sa asigure sustenabilitatea pozitiei fiscale pe termen mediu si lung, precum si predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, in scopul mentinerii stabilitatii macroeconomice”, precizeaza oficialii.
 
In acest context, devine imperios necesar ca diminuarea unor cheltuieli de functionare ale institutiilor si autoritatilor publice sa aiba loc in viitorul apropiat. Va reamintim ca in 2022 cheltuielile de personal reprezinta 22% din totalul cheltuielilor bugetului general.
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
suspendare angajari la statguvernul suspenda angajarile la statangajari la stat suspendate dupa 1 iulie 2022

Data aparitiei: 01 Iulie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul suspenda angajarile la stat, de la 1 iulie! Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Venituri din drepturi de autor. Contributii socialeIntrebare: Va rog sa ne spuneti in cazul unui contract de drepturi de autor in valoare de 200.000 lei. Avand in vedere ca societatea platitoare a venitului (este singurul platitor de venit pentru persoana fizica cu drepturi de autor), la cel nivel trebuie sa retina contributiile sociale? Mentionam ca deja s-au facut plati in cursul anului de 100.000 lei si s-a retinut decat impozitul pe venit. Ar trebui depusa rectificativa la data declararii impozitului pentru a cuprinde si contributiile sau putem face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Conducatori auto. Indemnizatie de mobilitate. Diurna. CazareIntrebare: La o Societate care are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri, pentru salariatii care sunt incadrati conducatori auto de marfa, in cazul deplasarilor se plateste indemnizatie delegare sau detasare, in functie de caz. Intrebare: 1. Pot beneficia si de indemnizatie de mobilitate, in limita plafonului neimpozabil , in cazul in care se face Act aditional cu aceasta clauza ? 2. Ar putea beneficia de prevedirie art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal punctul c) si anume cazarea in cazul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]