Vesti bune pentru romanii care vor sa se autorecenzeze, in contextul in care acest proces a fost prelungit pana la data de 27.05.2022, au anuntat oficiali de la Institutul National de Statistica (INS).
Concret, termenul a fost prelungit pentru ca in ultima saptamama, in fiecare zi, nivelul a fost la 440.000 – 450.000 chestionare finalizate zilnic, un rezultat spectaculos, informeaza Hotnews.
"Populatiei, daca i se ofera, un instrument modern, usor de utilizat, raspunsul este unul favorabil si rezultatele sunt pe masura. Avem peste 8,4 milioane chestionare colectate. La 1000 de persoane avem 440 chestionare finalizate", a specificat presedintele INS, Tudorel Andrei.
Interviurile fata in fata, realizate de recenzori, vor incepe de abia pe 31 mai si se vor incheia in data de 17 iulie.
Va reamintim ca. in O.U.G. nr. 19/2020 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si locuintelor din Romania in anul 2021, la art. 49 se prevad urmatoarele:
„(1) Persoanele salariate care se autorecenzeaza prin intermediul internetului au dreptul la o zi libera, platita, in scopul incurajarii utilizarii cu predilectie a acestei metode. Dovada autore cenzarii on-line se realizeaza prin prezentarea codului de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii.
(2) Codul de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii este generat automat de solutia informatica functionala pe site-ul recensamantului pentru fiecare formular individual transmis cu succes catre baza de recensamant RPL2021.
(3) Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzarii on-line au obligatia de a le acorda acestora ziua libera, platita, prevazuta la alin. (1), la o data stabilita de comun acord cu persoanele indreptatite. Ziua libera platita se acorda in termen de maximum 12 luni de la data realizarii cu succes a autorecenzarii.
(4) Se acorda o singura zi libera, platita, unei persoane salariate, indiferent daca aceasta a realizat autorecenzarea online pentru sine si pentru alti membri ai gospodariei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanta de urgenta.”
Avand in vedere aceste prevederi legale, angajatorul va acorda salariatilor o zi libera, intr-un termen de 12 luni de la data autorecenzarii, la o data agreata de comun acord cu angajatul respectiv.
(Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea si desfa surarea recensamantului populatiei si locuintelor din Romania in anul 2021, publicata in Monitorul Oficial nr. 106 din 12 februrie 2020)
Ce poti face daca angajatorul refuza sa acorde ziua libera pentru autorecenzare?
Evident ca un salariat se poate adresa autoritatilor in acest sens. Mai exact, vorbim despre sesizarea in cadrul Inspectiei Muncii (ITM), iar sesizarea se poate face online
AICI. Chiar daca raspunsul poate dura pana la 30 de zile, salariatii sunt incurajati sa depuna sesizari in acest sens, avand in vedere ca este vorba despre incalcarea unor drepturi de care ar trebui sa beneficieze, conform legislatiei in vigoare.
Recensamantul populatiei si locuintelor se desfasoara in trei etape:
- 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative si popularea bazei de date RPL2021;
- 14 martie – 27mai 2022: Autorecenzare;
- 31 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de catre recenzori, prin interviuri fata in fata (inregistrarea datelor in chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).
Institutul National de Statistica beneficiaza de sprijinul tehnic si operational al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, care se va implica in buna functionare a intregului proces de recenzare in cadrul Recensamantului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<