Vesti mai putin bune pentru cei care doreau sa se inscrie la scolile sanitare postliceale, in pofida faptului ca nu promovasera examenul de bacalaureat.
In data de 14 februarie 2022 a fost inregistrata la Camera Deputatilor o
propunere legislativa care va peste cap planurile celor mentionati mai sus. In sensul ca ar putea sa fie candidati eligibili cei care au terminat liceul si au promovat examenul de bacalaureat. Doar acestia s-ar putea inscrie mai departe la scoala sanitara, pentru a deveni asistenti medicali.
ATENTIE! In momentul de fata este vorba doar despre o propunere legislativa, inaintata de deputati si senatori de la USR. Pentru a intra in vigoare, propunerea de lege trebuie sa treaca, in primul rand, de Parlamentul Romaniei.
Va reamintim ca, in prezent, diploma de bacalaureat NU este necesara pentru inscrierea la scoala sanitara postliceala, asa ca cei care au absolvit doar liceul se pot inscrie, in continuare.
Practic, discutam despre modificarea art. 44 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, iar acesta s-ar putea schimba, doar in contextul in care propunerea de lege ar fi adoptata.
In expunerea de motive, deputatii au precizat ca: "Medicina este un domeniu care se reinnoieste in permanenta, asa ca asistentul medical trebuie sa dea dovada de capacitati bune de invatare, abilitati cognitive, capacitatea de a deprinde competente rapid si constant...Consideram ca promovarea examenului de bacalaureat este un filtru esential pentru selectia calitatii resursei medicale din domeniul sanitar."
Daca legea va fi schimbata, art. 44 alin. (9) va avea urmatoarea forma:
"Au dreptul sa se inscrie in invatamantul postliceal, in conditiile alin. (8), absolventii de liceu cu sau fara diploma de bacalaureat. Prin exceptie, au dreptul sa se inscrie la scolile sanitare postliceale doar absolventii de liceu care au diploma de bacalaureat."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<