Asa cum era de asteptat, pandemia Covid-19 a schimbat regulile jocului in ceea ce priveste piata muncii din Romania, dar nu numai. Astfel, avand in vedere ca s-a demonstrat in ultimii doi ani ca multe joburi pot fi realizate fara probleme si de acasa, munca hibrida sau in sistem hibrid dicteaza tendintele din piata muncii 2022.
Asa arata un studiu recent realizat de K2S - Key 2 Success, citat de
Agerpres. Ce inseamna munca hibrida? Va readucem aminte ca este vorba despre un amestec intre munca de la birou si cea prestata de acasa sau alta locatie aleasa de salariat. Cu alte cuvinte, 2-3 zile pe saptamana venim la birou, iar alte 2-3 zile le petrecem muncind din alt loc, cum ar fi domiciliul, in cele mai multe cazuri.
Avand in vedere evolutia cazurilor de Covid-19 din ultima vreme, munca hibrid sau chiar exclusiv de acasa a devenit trendul principal in piata muncii 2022.
Munca hibrida - Care va fi provocarea angajatorilor in 2022?
Fara doar si poate ca vorbim despre gasirea unui echilibru oportun intre asteptarile angajatilor, care incep sa-si doreasca tot mai des un program de lucru flexibil chiar si de acasa, mentinerea unei culturi organizationale solide si lucrul in echipa:
"Datele noastre arata ca aproximativ 90% dintre angajatii romani, manageri sau specialisti sunt multumiti de libertatea crescuta pe care o aduce munca de tip hibrid, sugerand ca aceasta va fi probabil o tendinta care se va impune pe termen mediu si lung. Asadar, 2022 vine cu noi provocari pentru angajatori - in special din zona de reinventare continua a procedurilor si proceselor, coeziunii echipei, dar si a comunicarii interne. Aceasta din urma suplineste prezenta fizica limitata la locul traditional de munca si echilibreaza impactul negativ produs de stirile despre pandemie. Toate acestea vor pune in continuare presiune pe top management si pe departamentele de resurse umane, de a asculta mai mult sugestiile angajatilor si de a crea programe prin care angajatii sa se simta conectati si motivati", a declarat Valentin Dima, Consultant Senior in cadrul K2S.
Statisticile arata ca in Romania mai bine de 18% dintre angajati au inceput sa lucreze de acasa din cauza pandemiei Covid-19, fiind la aproape jumatate din media europeana de 36,8%.
Daca ar fi sa ne raportam la nivel mondial, se pare ca nu mai putin de 70% dintre angajati isi doresc sa aiba in continuare acces la optiuni flexibile de lucru de la distanta.
Bunastarea salariatilor si integrarea acelor beneficii de tipul employee wellbeing sunt alte trenduri ale anului in curs. Strategiile de sanatate si bunastare a angajatilor, inclusiv sanatatea mintala, in obiectivele companiilor vor conduce la organizatii solide, unde se pune pret pe starea de bine a tuturor.
Achizitia de talente in 2022
Tocmai de aceea in 2022 se va pune accent pe ofertele de munca solide, care presupun cresteri salariale si beneficii extra. Ca sa va faceti o idee, va informam ca cele mai apreciate beneficii din Romania sunt: decontarea transportului, abonamentele private in sistemul de sanatate si bonurile de masa.
Dar pentru a atrage generatia Z s-ar putea sa fie nevoie sa recurgeti la noi solutii. Fiind o generatie axata pe starea de bine si dorinta de a lucra in conditii relaxante, programele de employee wellbeing sunt cea mai buna alegere. Ce presupun?...mai multe despre
achizitia de talente 2022 >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<