Va reamintim ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala pana la 1.429 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, beneficiaza de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsa in Lista de medicamente compensate si gratuite aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 720/2008, a caror valoare la nivelul pretului de referinta/prescriptie este de pana la 330 lei/luna. Finantarea se asigura in proportie de 50% din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si, respectiv, de 40% prin transferuri de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sanatatii.
Aceasta decizie face obiectul Hotararii de Guvern nr.1289/2021, care a fost aprobata de executiv in cadrul sedintei din data de 28 decembrie 2021, in scopul cresterii accesului la medicamentele acordate in ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici, informeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Cresterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/luna inclusiv tine cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie incepand cu data de 1 ianuarie 2022, precum si de prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificarile ulterioare, astfel incat sa nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%, conform Agerpres.
Totodata, prin OUG nr. 132/2021 s-a reglementat acordarea, in luna ianuarie a anului 2022, a unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii si beneficiarilor de drepturi prevazute de legi cu caracter special, ale caror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei (art. 1), respectiv au valori cuprinse intre 1.001 - 1.600 lei inclusiv (art. 2).
Ajutorul financiar acordat pensionarilor in luna ianuarie 2022, potrivit OUG nr. 132/2021, nu reprezinta venit din pensie sau din indemnizatie sociala, acesta suportandu-se de la bugetul de stat, astfel ca nu va fi luat in calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/luna inclusiv pana la care pot fi eliberate prescriptii medicale in cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%.
La solicitarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, casele de asigurari din subordine vor informa toti furnizorii cu care se afla in contract si care elibereaza prescriptii medicale in conformitate cu prevederile Contractului-cadru (HG nr.186/2021) despre modul de aplicare a prevederilor legale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<