Avocatul Popororului vine in apararea angajatilor din spitale si din domeniul asistentei sociale care nu vor sa se vaccineze, precizand ca introducerea certificatului verde pentru acesti salariati ar fi o masura abuziva, inadecvata si lipsita de proportionalitate.
Avocatul Poporului reprezinta o institutie condusa de Renate Weber, aceasta considerand ca actele normative prin care se cere introducerea certificatului COVID pentru angajatii din domeniul medical incalca drepturile salariatilor.
Certificat COVID pentru cei din domeniul medical si asistenta sociala
Va reamintim ca Avocatul Poporului intervine dupa ce, in urma cu cateva zile, se anunta ca personalul medical ar putea fi obligat, in curand, sa aiba un certificat verde, de fiecare data cand se prezinta la munca, conform Ministerului Sanatatii.
Acesta a postat intr-un comunicat de presa pe site-ul institutiei, in transparenta decizionala proiectul de Lege privind stabilirea unor masuri in domeniul sanitar, pe perioada starii de alerta, pentru personalul din cadrul unor unitati publice si private.
Potrivit acestui document, personalul din cadrul unitatilor sanitare cu paturi publice si private au obligatia sa prezinte un certificat digital al UE.
"Certificatul trebuie sa ateste indeplinirea uneia din urmatoarele conditii:
a) vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.
Personalul medical ar trebui sa plateasca testele RT-PCR
Conform institutiei mai sus citate, personalul din cadrul unitatilor publice care nu prezinta rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, exceptie fiind categoria de personal care face dovada unor afectiuni care reprezinta contraindicatie la vaccinare, caz in care costurile de testare vor fi suportate de catre angajator.
Pentru unitatile private costurile privind activitatea de testare impotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de catre angajati, fie de catre angajator...mai multe despre
actele normative aici >>>
Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat ca "solutiile legislative care conditioneaza exercitarea dreptului la munca al personalului din unitatile sanitare publice si private, precum si al personalului incadrat in centrele rezidentiale publice si private de obtinerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizata de catre angajat), sub sanctiunea suspendarii contractului individual de munca, respectiv a incetarii de drept a acestuia reprezinta masuri restrictive privind exercitiul dreptului la munca, al egalitatii in 2 drepturi si al asigurarii masurilor de protectie sociala, masuri lipsite de proportionalitate si inadecvate scopului urmarit".
Legea nr.55/2020 nu poate fi modificata prin ordonante de urgenta
In forma data, Weber este de parere ca aceste propuneri legislative ar incalca dreptul la munca si protectia sociala a muncii. Astfel, drepturile salariatilor din domeniul medical si al asistentei sociale ar fi lezate.
Avocatul Poporului a transmis analiza sa premierului, dar si ministrilor, precizand ca aceste norme care duc la restrangerea drepturilor salariatilor vor fi declarate neconstitutionale, iar Legea nr.55/2020 poate fi modificata doar printr-un act normativ aprobat de Parlament, nu prin ordonante de urgenta.
In cadrul unei emisiuni televizate la Antena 3, Renate Weber a mai precizat si "ca certificatul verde, practic, in Romania nu mai exista (...). Din momentul in care ai scos posibilitatea testarii, asta inseamna intr-adevar discriminare, ca pana la acest moment, cata vreme lumea se putea testa, aveai de ales intre cele trei optiuni. (...) Este incredibil ca la un an si opt luni de cand s-a declansat pandemia asta noi continuam sa avem pozitii care ne singularizeaza in ansamblul statelor Uniunii Europene", a mai adaugat Renate Weber, potrivit HotNews.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<