A fost promulgata legea pentru organizarea concursurilor de admitere in magistratura, dupa reexaminarea din Parlament ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale. Prin urmare, concursurile se vor putea desfasura in perioada 2021 - 2022.
Legea promulgata reglementeaza unele masuri temporare privind concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a INM, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, precum si la concursul de admitere in magistratura, informeaza Agerpres.
Conform raportului de admitere al Comisiilor juridica si pentru constitutionalitate, legea reprezinta "o prioritate legislativa data fiind situatia critica a resursei umane in sistemul judiciar, generata de imposibilitatea organizarii de trei ani a concursului de admitere in magistratura si a concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii".
De asemenea, conform aceleiasi surse, avand ca obiectiv stabilirea bunei reputatii, au fost eliminate criteriul referitor la "impactul negativ asupra opiniei publice generat de fapta persoanei in cauza" si prevederea potrivit careia verificarile privind indeplinirea conditiei bunei reputatii se vor face cu respectarea legislatiei in vigoare.
Prevederile referitoare la stabilirea unei reputatii au fost eliminate pentru numirea fara concurs sau examen in functiile vacante de judecator sau procuror sau la reincadrarea in functia de judecator, procuror ori magistrat-asistent pentru ca "normele propuse spre modificare nu fac obiectul legii cu caracter temporar".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<