Sunt in pericol pensiile private in pandemie?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
10 Decembrie 2020
10 Decembrie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
valentin ionescu pensii privatesistemul de pensii private romania
Sunt in pericol pensiile private in pandemie?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Valentin Ionescu, director al Directiei de Strategie si Stabilitate Financiara din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a oferit recent mai multe clarificari cu privire la situatia actuala a sistemului de pensii private din Romania. 
 
Astfel, in contextul pandemiei si a incertitudinii internationale aferente, sistemul de pensii private ramane unul dintre segmentele cel mai putin afectate, potrivit declaratiilor facute de Valentin Ionescu.
 
"Pietele financiare nebancare din Romania au aratat o buna rezilienta in fata socurilor care au lovit economiile europene in acest an, ca efect al materializarii unui nou risc reprezentat de aparitia pandemiei COVID-19. Sistemul de pensii private ramane unul dintre segmentele cel mai putin afectate in contextul incertitudinii internationale generata de pandemia COVID-19, datorita caracterului sau de economisire si investire pe termen lung, in contextul unei politici investitionale prudente, echilibrate si diversificate, care i-a permis inca de la infiintarea sa traverseze cu bine si pe teritoriu pozitiv perioadele turbulente care au avut loc pana acum. Si de data aceasta, fondurile de pensii private au depasit perioada de volatilitate ridicata din luna martie a acestui an, stabilizandu-se si adaptandu-se la noile conditii de pe pietele financiare, inregistrand in acelasi timp cresteri importante ale activelor aflate in administrare la randamente anualizate superioare inflatiei", a declarat Valentin Ionescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului privind stabilitatea pietelor financiare - semestrul II 2020, potrivit Agepres.
 
De asemenea, in opinia sa, in ce priveste piata asigurarilor, gradul ridicat de concentrare reprezinta o vulnerabilitate atat din prisma expunerii pe clase de asigurare, cat si din perspectiva cotelor de piata semnificative detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare. 
 
Potrivit aceleiasi surse, prin masurile propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara, coroborat cu cele luate de toate institutiile supravegheate, riscurile au fost diminuate, astfel incat pietele financiare din Romania, pana in acest moment, au aratat o buna rezilienta in fata socului dat de pandemie.
 
De asemenea, in contextul cresterii digitalizarii si a unui cadru de reglementare european in continua schimbare, mentinerea integritatii pietelor financiare nebancare este critic, iar interactiunea umana, desi limitata, este la fel de importanta pentru ecosistemul financiar acum, ca si inainte de pandemie. Provocarea, considera Valentin Ionescu, din zona de supraveghre a interactiunii umane (virtuale) a crescut in conformitate cu extinderea diferitelor forme de contact la distanta.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]