Plata pensie alimentara. Una dintre conditiile in care poate inceta plata

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
30 Decembrie 2019
30 Decembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
plata pensie alimentarapensii alimentarepensie alimentara 26 ani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul unei companii, exista un salariat care pensie alimentara fiului sau care a implinit 26 de ani in data de 10.11.2019. Vom vedea daca este corect daca a platit pensie alimentara in luna noiembrie pentru perioada 1-10 noiembrie sau daca trebuia sa plateasca pensie alimentara in luna noiembrie pentru toata luna.
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 599 alin. (3) din Codul civil, parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
 
Hotararea de divort data de instanta de judecata mentioneaza si care va fi contributia fiecarui parinte in cresterea copilului sau copiilor pe care ii au impreuna. In luarea acestei decizii, instanta trebuie sa asigure minorului un venit minim lunar.
 
Potrivit art. 533 alin.(1) din Codul civil, pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.
La alin.(2) al aceluiasi articol se precizeaza ca in situatia in care creditorul intretinerii a decedat in perioada corespunzatoare unei rate, intretinerea este datorata in intregime pentru acea perioada.
 
Prin urmare, in conditiile in care legea stabileste in mod expres in sarcina parintelui obligatia de a plati pensie alimentara pana la implinirea varstei de 26 de ani, si tinand cont de prevederile legale mentionate, apreciem ca plata pensiei de intretinere nu mai este datorata incepand cu luna urmatoare implinirii de catre copil a varstei de 26 de ani, pentru protejarea corespunzatoare a interesului copilului.
Astfel, in situatia in care sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute de lege (respectiv copilul se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora) aceasta este datorata in intregime in cuantumul stabilit de instanta, pentru intreaga luna in care a implinit varsta de 26 de ani.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]