In acest an, persoanele fizice trebuie sa depuna pana marti, 25 mai, Declaratia unica aferenta veniturilor realizate in anul 2020 si/sau estimate pentru 2021.
Aceasta obligatie vizeaza persoanele fizice care obtin venituri, in principal, extra-salariale si care depun astfel in fiecare an declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale aferente.
"Pentru veniturile realizate in anul 2020 si/sau estimate in cursul acestui an, termenul de depunere a fost stabilit la 25 mai 2021, astfel ca cei vizati si-au pregatit sau ar fi trebuit sa isi pregateasca pana in acest moment documentatia necesara intocmirii calculului si completarii declaratiei unice - documentele care atesta veniturile obtinute, dovada platii impozitului in statul sursa (acolo unde este cazul), documentele care atesta stabilirea rezidentei fiscale etc. Si, pentru a evita aglomeratia de ultim moment, contribuabilii ar fi trebuit sa depuna deja acest formular la autoritatile fiscale", arata Radu Derscariu, director, si Diana Mihai, consultant senior, Global Employer Services, Deloitte Romania, intr-un material de opinie transmis Agerpres.
Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
ATENTIE! In ce priveste contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice, documentul se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Ministerul Finantelor anunta, inca de la jumtatea lunii in curs, subliniaza Agerpres, ca Declaratia unica precompletata poate fi descarcata prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV).
"Rubricile precompletate contin veniturile realizate pentru anul 2020, impozitul pe venit si contributiile sociale eventual datorate pentru anul 2020, respectiv veniturile estimate pentru anul 2021. Sumele sunt completate in functie de datele deja declarate de contribuabil, cum ar fi existenta unui contract de inchiriere, derularea unei activitati independente sau a unei activitati agricole. Descarcarea si transmiterea declaratiei unice se pot realiza prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV - ANAF). Acei contribuabili care nu au depus inca declaratia unica pentru anul 2020 vor primi, incepand de vineri (14 mai, n.r.), declaratia precompletata. Acestia vor fi notificati despre incarcarea sa in SPV, daca au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci cand se primesc mesaje noi in portal", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante din 14 mai.
Conform sursei citate, documentul transmis are rol orientativ. si nu garanteaza nici corectitudinea sumelor, nici faptul ca toate veniturile sau obligatiile fiscale care trebuie declarate se gasesc deja in forma precompletata a declaratiei unice. Sumele realizate si obligatiile fiscale trebuie verificate si completate de contribuabili in baza datelor efective, cunoscute de acestia.
ATENTIE! Neprimirea declaratiei precompletate in contul SPV nu inseamna ca nu exista obligatia depunerii declaratiei unice de catre contribuabil.
Pentru descarcarea declaratiei unice precompletate, persoana fizica trebuie sa aiba cont in portalul SPV. Tot in cadrul SPV, se pot gasi si informatii despre veniturile anilor anteriori, impozitate la sursa, precum cele din salarii, din dividende, din dobanzi sau altele.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<