Criza FORTEI de munca. In ce oras din Romania angajatorii au apelat la muncitori din India

muncitori indieni aradmuncitori calificati strainiangajare muncitori calificati romaniamuncitori india romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Despre criza fortei de munca din Romania am mai discutat, iar cum in unele domenii aceasta se adanceste de la o luna la alta, se pare ca unii angajatori au inceput sa apeleze la forta de munca din tari mai putin dezvoltate, cum ar fi India.

Asa se face ca mai multe firme mari din Arad au inceput sa recruteze muncitori din India, pentru a acoperi acest deficit major de muncitori calificati. Iar pana acum lucrurile merg bine, in contextul in care angajatii indieni cunosc bine limba engleza si reusesc sa se integreze usor in fabricile in care sunt angajati.

Astfel, o firma din Arad a decis sa exploateze aceasta piata, asa ca s-a specializat pe recrutarea exclusiva a indienilor, venind astfel in ajutorul celor care nu reuseau sa gaseasca muncitori calificati, informeaza ziare.com.

Patronul firmei de recrutare, Mitica Purcaru, spune ca in vestul tarii "exista o criza acuta de muncitorilor calificati, pentru ca majoritatea care s-au format in Romania au plecat in tari din vestul Europei pentru salarii mai mari".

Desi sunt mii locuri de munca vacante la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, de mai multi ani in Arad si nu numai acestea raman neocupate.


Muncitorii calificati in 2018, cel mai greu de gasit:

"In acest moment, companiile de aici nu mai gasesc sudori, lacatusi mecanici, operatori CNC sau muncitori in constructii. Eu m-am specializat pe recrutarea personalului din India, atat pentru ca forta de munca de acolo este bine calificata, cat si pentru ca indienii sunt buni vorbitori de limba engleza si astfel pot fi integrati mult mai usor in companiile de la noi", a declarat Purcaru.

Acesta a mai declarat ca la inceput au fost reticenti angajatorii, cu privire la strainii care urmau sa le calce pragul companiei. Dar in timp au realizat ca acestia sunt bine calificati, iar in acest fel pot acoperi deficitul de angajati.

Chiar daca muncitorii straini trebuie platiti cu salarii mai mari decat romanii, tot este in castigul companiilor, care doar in acest fel isi mai pot onora comenzile.

Indienii veniti in Romania la munca au in general intre 25 si 45 de ani si castiga mai mult decat dublu, comparativ cu tara lor.

"Conform legislatiei actuale, cetatenii staini trebuie platiti in Romania cu cel putin valoarea salariului mediu brut pe economie, adica 4.162 de lei, insa salariile efectiv platite pot fi mult mai mari, in functie de pozitia pe care este angajata persoana si in ce companie", a declarat Mitica Purcaru.


Peste 17.000 de salariati straini lucreaza pe teritoriul Romaniei, in 2018

Pentru acest an, Romania a stabilite un contingent de 8.000 de muncitori straini care pot fi angajati.

Conform datelor puse la dispozitie de Inspectia Muncii rezulta ca in Romania sunt activi peste 17.000 de salariati cetateni straini non UE-SEE, cei mai multi din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) si Vietnam (1.554).


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
muncitori indieni aradmuncitori calificati strainiangajare muncitori calificati romaniamuncitori india romania

Data aparitiei: 30 Octombrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Criza FORTEI de munca. In ce oras din Romania angajatorii au apelat la muncitori din India Nota: 4.19 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]