Asa se face ca mai multe firme mari din Arad au inceput sa recruteze muncitori din India, pentru a acoperi acest deficit major de muncitori calificati. Iar pana acum lucrurile merg bine, in contextul in care angajatii indieni cunosc bine limba engleza si reusesc sa se integreze usor in fabricile in care sunt angajati.
Astfel, o firma din Arad a decis sa exploateze aceasta piata, asa ca s-a specializat pe recrutarea exclusiva a indienilor, venind astfel in ajutorul celor care nu reuseau sa gaseasca muncitori calificati, informeaza ziare.com.
Patronul firmei de recrutare, Mitica Purcaru, spune ca in vestul tarii "exista o criza acuta de muncitorilor calificati, pentru ca majoritatea care s-au format in Romania au plecat in tari din vestul Europei pentru salarii mai mari".
Desi sunt mii locuri de munca vacante la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, de mai multi ani in Arad si nu numai acestea raman neocupate.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Muncitorii calificati in 2018, cel mai greu de gasit:
"In acest moment, companiile de aici nu mai gasesc sudori, lacatusi mecanici, operatori CNC sau muncitori in constructii. Eu m-am specializat pe recrutarea personalului din India, atat pentru ca forta de munca de acolo este bine calificata, cat si pentru ca indienii sunt buni vorbitori de limba engleza si astfel pot fi integrati mult mai usor in companiile de la noi", a declarat Purcaru.
Acesta a mai declarat ca la inceput au fost reticenti angajatorii, cu privire la strainii care urmau sa le calce pragul companiei. Dar in timp au realizat ca acestia sunt bine calificati, iar in acest fel pot acoperi deficitul de angajati.
Chiar daca muncitorii straini trebuie platiti cu salarii mai mari decat romanii, tot este in castigul companiilor, care doar in acest fel isi mai pot onora comenzile.
Indienii veniti in Romania la munca au in general intre 25 si 45 de ani si castiga mai mult decat dublu, comparativ cu tara lor.
"Conform legislatiei actuale, cetatenii staini trebuie platiti in Romania cu cel putin valoarea salariului mediu brut pe economie, adica 4.162 de lei, insa salariile efectiv platite pot fi mult mai mari, in functie de pozitia pe care este angajata persoana si in ce companie", a declarat Mitica Purcaru.
Peste 17.000 de salariati straini lucreaza pe teritoriul Romaniei, in 2018
Pentru acest an, Romania a stabilite un contingent de 8.000 de muncitori straini care pot fi angajati.
Conform datelor puse la dispozitie de Inspectia Muncii rezulta ca in Romania sunt activi peste 17.000 de salariati cetateni straini non UE-SEE, cei mai multi din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) si Vietnam (1.554).