In sistemul public, este reglementat modelul de fisa a postului pentru functionarii publici, prin HG nr. 611/2008. Acest model contine elemente referitoare la denumirea postului, conditii pentru ocuparea postului (studii necesare, abilitati, aptitudini, cerinte specifice), atributiile postului, sfera relationala in interiorul institutiei dar si in exteriorul acesteia (cu alte entitati) si nu contine anexe.
"Va rugam sa ne spuneti daca este corect sa avem o anexa la fisa postului, in cazul angajatilor care au atributii in plus fata de ceilalti angajati care ocupa aceeasi functie, si care sunt elementele care trebuie sa fie cuprinse in aceasta anexa (nr contract, nr revizie, etc.)"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In conditiile in care pentru alte categorii de angajatori nu exista reglementat un model de fisa a postului, apreciem ca aceasta poate avea, eventual, si anexe. Astfel, in corpul principal al fisei postului apreciem ca ar trebui sa se regaseasca elemenete privind identificarea postului (denumirea postului), conditiile pentru ocuparea postului (studii necesare, abilitati, aptitudini, cerinte specifice), atributiile postului si sfera relationala (interna si externa).
ATENTIE!
Consideram ca pentru unitatea de redactare si pentru a nu se crea confuzii pentru salariati, toate atributiile specifice postului trebuie sa se regaseasca in acelasi capitol al fisei postului, cel referitor la atributiile postului. Astfel, in cazul prezentat de dumneavoastra, unii angajati vor avea inscrise, la capitolul privind atributiile postului, mai multe atributii decat ceilalti.
In anexa la fisa postului se pot regasi aspecte privind protectia muncii, masuri de siguranta, alte aspecte conexe activitatii la locul de munca.
Insa in situatia in care se utilizeaza asemenea anexe, apreciem ca trebuie sa le mentionati ca atare in corpul principal al fisei postului (de ex.: „Masurile/sarcinile privind sanatatea si securitatea la locul de munca sunt prevazute in Anexa nr. 1 la prezenta fisa a postului”, „Masurile/sarcinile privind paza si apararea impotriva incendiilor sunt prevazute in Anexa nr. 2 la prezenta fisa a postului”. De asemenea, puteti sa mentionati ca „Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta fisa a postului”. De asemenea, puteti mentiona si numarul contractului individual de munca.
Avand in vedere ca fisa postului este anexa la CIM, orice modificare a acesteia – inclusiv introducerea unor anexe – trebuie sa se faca prin act aditional la contractul de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii