Fisa postului si anexele. Este corect si legal ca acestea sa existe?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
19 Septembrie 2018
19 Septembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
fisa postului 2018fisa postului anexelegea 532003
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de mentionat ca Legea nr. 53/2003 – Codul muncii mentioneaza fisa postului ca document obligatoriu de intocmit, fiind anexa la contractul individual de munca (CIM). Precizam ca nu este prevazut un model al acestui document, Codul muncii mentionand doar anumite elemente care trebuie sa se regaseasca in fisa postului (atributiile/sarcinile/responsabilitatile postului).


In sistemul public, este reglementat modelul de fisa a postului pentru functionarii publici, prin HG nr. 611/2008. Acest model contine elemente referitoare la denumirea postului, conditii pentru ocuparea postului (studii necesare, abilitati, aptitudini, cerinte specifice), atributiile postului, sfera relationala in interiorul institutiei dar si in exteriorul acesteia (cu alte entitati) si nu contine anexe.


"Va rugam sa ne spuneti daca este corect sa avem o anexa la fisa postului, in cazul angajatilor care au atributii in plus fata de ceilalti angajati care ocupa aceeasi functie, si care sunt elementele care trebuie sa fie cuprinse in aceasta anexa (nr contract, nr revizie, etc.)"



Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:


In conditiile in care pentru alte categorii de angajatori nu exista reglementat un model de fisa a postului, apreciem ca aceasta poate avea, eventual, si anexe. Astfel, in corpul principal al fisei postului apreciem ca ar trebui sa se regaseasca elemenete privind identificarea postului (denumirea postului), conditiile pentru ocuparea postului (studii necesare, abilitati, aptitudini, cerinte specifice), atributiile postului si sfera relationala (interna si externa).


ATENTIE!

Consideram ca pentru unitatea de redactare si pentru a nu se crea confuzii pentru salariati, toate atributiile specifice postului trebuie sa se regaseasca in acelasi capitol al fisei postului, cel referitor la atributiile postului. Astfel, in cazul prezentat de dumneavoastra, unii angajati vor avea inscrise, la capitolul privind atributiile postului, mai multe atributii decat ceilalti.

In anexa la fisa postului se pot regasi aspecte privind protectia muncii, masuri de siguranta, alte aspecte conexe activitatii la locul de munca.

Insa in situatia in care se utilizeaza asemenea anexe, apreciem ca trebuie sa le mentionati ca atare in corpul principal al fisei postului (de ex.: „Masurile/sarcinile privind sanatatea si securitatea la locul de munca sunt prevazute in Anexa nr. 1 la prezenta fisa a postului”, „Masurile/sarcinile privind paza si apararea impotriva incendiilor sunt prevazute in Anexa nr. 2 la prezenta fisa a postului”. De asemenea, puteti sa mentionati ca „Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta fisa a postului”. De asemenea, puteti mentiona si numarul contractului individual de munca.

Avand in vedere ca fisa postului este anexa la CIM, orice modificare a acesteia – inclusiv introducerea unor anexe – trebuie sa se faca prin act aditional la contractul de munca.


Sursa: PortalCodulMuncii




NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]