De asemenea, acestia au mai propus si incurajarea primelor, in sensul ca angajatorii ar trebui sa poata plati salariatilor prime de pana la 500 de lei neimpozitabile.
Asadar, reprezentanti PNR, precum si ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, inspectorul general Dantes Bratu de la Inspectia Muncii au participat recent la Conferinta Nationala a Patronatului National Roman cu tema „Romania Economica si sociala in 2030 – Rolul patronatelor, masuri si solutii”, informeaza Adevarul.
Ce solutii propune PNR Guvernului, pentru ca piata muncii sa fie incurajata?
- existenta unui salariu minim pe ora, atat in sistemul bugetar cat si in cel privat
- pauza de masa obligatorie de o ora
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Diurna legala in Romania si in strainatate
Codul muncii si Legea Dialogului Social
- prime de pana la 500 de lei neimpozitabile
"...ca urmare a discutiilor si analizelor, din cadrul conferintei nationale, Patronatul National Roman propune Guvernului Romaniei urmatoarele solutii: trecerea la salariul minim pe ora impreuna cu normarea muncii, atat la salariatii din sectorul bugetar cat si la salariatii din sectorul privat; pauza de masa obligatorie cu durata de 1 ora pentru toti salariatii din Romania; acordarea pentru o perioada de 2 ani a posibilitatii ca angajatorii sa poata sa plateasca salariatilor o prima de pana la 500 lei fara a fi impozitata. De asemenea, propune patronatelor din Romania si sindicatelor reprezentative la nivel national si partidelor parlamentare un proiect de tara ca in 2030 - Romania sa devina a 5-a putere economica si sociala a Europei", conform informatiilor oferite de PNR.
Ce trebuie sa stie angajatorii despre timpul de munca si pauza de masa
Pauza de masa nu este inclusa in programul de lucru cu exceptia situatiei in care in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca s-a prevazut ca aceasta este inclusa in programul de lucru.
Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, NU se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca. Aceste aspecte sunt reglementate de art. 134 alin.(3) din Codul muncii, vezi mai multe despre pauze aici >>>