Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a afirmat: „Astazi, mai facem inca un pas in directia crearii unui spatiu unic pentru TVA in Europa, cu norme mai simple pentru statele noastre membre si pentru intreprinderile noastre. Aceste propuneri vor oferi tarilor UE o mai mare libertate de a aplica cote reduse de TVA pentru produse sau servicii specifice. In acelasi timp, ele vor reduce birocratia pentru intreprinderile mici care isi desfasoara activitatea la nivel transfrontalier, ajutandu-le sa se dezvolte si sa creeze locuri de munca.”
Noile norme ofera:
- mai multa flexibilitate pentru statele membre, prin posibilitatea de a institui, pe langa o cota de TVA standard de minimum 15%, doua cote reduse distincte (intre 5% si cota standard nationala), o scutire de TVA si inca o cota redusa inscrisa in intervalul 0% - cote reduse; in plus, media ponderata a cotei TVA va trebui sa fie de cel putin 12%;
- reducerea costurilor pentru IMM-uri, prin introducerea unui prag de venituri pentru masurile de simplificare aplicabile sau de cifra de afaceri pentru scutirea de TVA in cazul unor activitati transfrontaliere, precum si posibilitatea de exonerare in ce priveste obligatiile de identificare, facturare, contabilitate sau declarare.
Propunerile legislative vor fi transmise Parlamentului European si Comitetului Economic si Social European pentru consultare si Consiliului UE pentru adoptare.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
250 Modele Fise de Post
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) joaca un rol important in cadrul pietei unice europene. TVA reprezinta o sursa majora si tot mai consistenta de venituri pentru UE, generand peste o mie de miliarde de euro in 2015, adica 7% din PIB-ul UE. Una dintre resursele proprii ale UE se bazeaza, de asemenea, pe TVA.
Sursa: europa.eu