Spor pentru activitate in mediu cu radiatii nucleare. Ce trebuie sa stie angajatorii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
27 Decembrie 2017
27 Decembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
spor radiatiispor conditii de munca vatamatoareHG 655/1990
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a preciza ca, potriivt art. 1 din HG 655/1990 privind reglementarea unor drepturi ce se acorda salariatilor care isi desfasoara activitatea in mediu cu radiatii nucleare personalul care isi desfasoara activitatea in mediu cu surse de radiatii sau generatori de radiatii beneficiaza de un spor pentru conditii periculoase de pana la 30%.

In acest sens, exista mai multe categorii de risc radiologie, iar remuneratia se va face in urmatorul mod: 10% la categoria I, 15% la categoria a II-a, 20% la categoria a III-a, 30% la categoria a IV-a.


Ce trebuie sa stie societatile private despre sporurile pentru conditii periculoase de munca?


"Avem un salariat (inginer) care a transmis un referat catre conducere (pentru propria persoana), prin care solicita acordarea unui spor de 10% pentru activitate in mediu cu radiatii nucleare (in baza Hotararii 655/1990 privind reglementarea unor drepturi ce se acorda salariatilor care isi desfasoara activitatea in mediu cu radiatii nucleare). In CCM incheiat la nivel de societate nu sunt prevazute sporuri de acest tip; mai mult, din 2013, sporurile au fost introduse in salariul de baza, pastrandu-se doar cel de vechime. Intrebarea concreta este, de fapt, daca sporurile prevazute de diverse hotarari de guvern (in cazul de fata, HG 655/1990) trebuie, in mod obligatoriu, sa se aplice si la societatile private", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Asa cum am mentionat si in introducere, art. 1 din HG 655/1990 reglementeaza drepturile ce se acorda salariatilor care isi desfasoara activitatea in mediu cu radiatii nucleare.

Astfel, prevederile legale citate din HG 655/1990 se refera la personalul care isi desfasoara activitatea in mediu cu surse de radiatii sau generatori de radiatii fara a distinge dupa calitatea angajatorului.

Asadar, aceste sporuri se acorda si la societatile private, intrucat actul normativ nu disitnge in functie de calitatea angajatorului privat sau public.


Ce sporuri se inregistreaza in registrul privat de evidenta a salariatilor?


In registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL) in format electronic se vor inregistra salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.

Sporurile care nu sunt cuprinse in contractul individual de munca...citeste mai multe despre REVISAL aici >>>



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]