Asa se face ca, in trimestrul al doilea din 2017, veniturile totale ale populatiei, medii lunare pe o gospodarie, au fost de 3.329 lei, iar cheltuielile totale au fost de 2.797 lei, potrivit unui comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS).
Veniturile totale medii lunare au reprezentat 1.264 lei pe persoana, in timp ce cheltuielile au fost de 1.062 lei, reprezentand 84% din nivelul veniturilor totale.
Veniturile au fost, in medie, de 3.011 lei lunar pe gospodarie (1.143 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 319 lei lunar pe gospodarie (121 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (61,2% din veniturile totale ale gospodariilor). La acestea s-au adaugat veniturile din prestatii sociale (21,7%), veniturile din agricultura (2,3%), veniturile din activitati neagricole independente (2,3%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,4%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (9,6%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,2%).
Pe ce se duc banii romanilor, in ce mod isi justifica cheltuielile?
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Datele INS releva ca sumele cheltuite pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc, detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,6%).
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2017, in medie, 35,8% din consumul gospodariilor, informeaza INS.
Sursa: INS