UPDATE 30 MAI:
Vesti bune pentru cei care aveau zbouri programate in cursul zilei de 30 mai, in contextul in care greva controlorilor de trafic aerian a fost suspendata incepand cu ora 12.10.
Cu toate acestea, reprezentantii sindicatului au anuntat ca aceasta ar fi reluata oricand. Gabriel Tudorache, presedintele sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a anuntat ca aceasta greva este suspendata doar temporar, dar daca negocierile cu autoritatile vor esua, aceasta va putea fi declansata din nou.
ORA 8.30 ( 30 mai) : Asa cum au anuntat inca de saptamana trecuta, controlorii de trafic aerian au declansat greva generala, in data de 30 mai, la ora 9.00, cu sanse de prelungire pe perioada nedermintata.
In acest sens, ROMATSA a cerut Tribunalului Bucuresti sa decida daca greva controlorilor de trafic aerian este legala.
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
"....(...) exista sanse destul de mari ca aceasta greva generala pe care am anuntat-o pe perioada nedeterminata sa se poata opri intr-un interval de timp relativ scurt. Este imposibil de a aprecia in acest moment, exact...(...)", a declarat Gabriel Tudorache, presedintele sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR).
Pana se va decide daca greva este legala, cetatenii vor avea de suferit, in contextul in care ATSR a declarat ca doar 33% dintre zboruri vor fi asigurate, restul fiind anulate.
Greva va presupune suspendarea mai multor zboruri de avioane in perioada de protest.
Angajatii se declara nemultumiti deoarece contractul colectiv de munca a expirat din data de 1 septembrie 2016. Nici pana acum nu s-a ajuns la nicio intelegere in privinta revendicarilor salariatilor, potrivit liderului sindical.
Personalul a asigurat doar o treime din activitate in data de 12 mai anul curent, iar 100 de angajati ROMTASA au participat la acea greva de avertisment.
Liderul sindical a declarat pentru presa ca salariatii nu militeaza pentru salarii mai mari, ci pentru a atrage atentia autoritatilor asupra situatia regiei si pentru a evita falimentul.
De la expirarea contractului colectiv de munca, din luna august 2016, au fost demarate demersuri pentru reinnoirea acestuia, dar nici pana acum nu a fost luat masuri in acest sens.
Desi a fost realizat un plan in acest sens, impreuna cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, pentru a se evita o greva generala, se pare ca autoritatile nu au luat in considerare acest fapt.
Florin Diaconu, purtatorul de cuvant al ATSR a declarat, la randul sau ca negocierile cu managementul ROMATSA a inceput in urma cu 18 luni, dar si acum exista 50 de revendicari care nu au fost solutionate.
Este demn de mentionat ca ROMATSA - Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian - este sub autoritatea Ministerului Transporturilor si detine monopolul serviciilor de trafic aerian.