Pentru o persoana care lucreaza doar pe baza unui contract de mandat se poate trece perioada lucrata ca vechime in munca si daca da cum se poate face acest lucru?
Raspuns (valabil la data de 08.09.2010):
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
Astfel, vechimea in munca in sensul legislatiei muncii este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.
Vechimea in munca in sensul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale a fost inlocuita cu„stagiul de cotizare”.
Stiti exact ce contributii sociale trebuie sa platiti?
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Aflati aici, FARA NICIUN DUBIU, cum trebuie aplicate prevederile celebrei ordonante! Oricare ar fi situatia cu care va confruntati! Detalii aici >>>
Potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (1) din aceasta lege, constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
In prezent, beneficiarul veniturilor din contracte/conventii civile datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate in conditiile prevazute de Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010.
De asemenea, dispozitiile art.11 din Legea nr.19/2000 stabilesc ca perioadele pentru care s-au platit contributiile individuale constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si in sistemul asigurarilor pentru somaj.