4 sfaturi utile pentru a reduce riscurile de accidentare in domeniul lucrarilor de constructii

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
10 August 2016
10 August 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Surprinderea muncitorilor in santurile sapate de surparea malurilor de pamant este una dintre cele mai frecvente cauze de accidentare din domeniul lucrarilor de constructii de retele edilitare de apa si canal. Vom analiza in materialul urmator cateva masuri pentru reducerea accidentelor de munca in acest domeniu.

Specialistii Rentrop&Straton avertizeaza ca cel mai des, aceste fenomene au loc in zonele sapate in sol necoeziv pentru care nu au fost luate sau respectate masurile de securitate si sanatate in munca in conformitate cu prevederile legale.
 
Iata 4 sfaturi utile pentru a reduce riscurile de accidentare in domeniul lucrarilor de constructii:

1. Activitatea de asigurare impotriva riscului de accidentare a salariatilor incepe cu etapa de proiectare a traseului sapaturii unde, prin verificari geotehnice si prin obtinerea de informatii asupra prezentei sau intersectarii unor lucrari mai vechi, se stabilesc zonele cu risc ridicat de surpare pentru care este necesara o abordare mai atenta a prevenirii producerii evenimentelor de acest gen. Aceste zone trebuie sa fie analizate cu maxima atentie urmand a se stabili o tehnologie de sapare si ulterior de punere in opera a elementelor ce constituie reteaua edilitara. In cadrul acestei tehnologii, elementul principal il reprezinta stabilirea tipului si utilizarea consolidarilor de maluri standardizate. De asemenea, se vor stabili modul de acces in sapatura si modul de realizare a evacuarii personalului folosit in zonele cu risc specific.
 
2. A doua etapa e reprezentata de respectarea modului de aplicare a tehnologiilor prevazute in proiectul de executie a lucrarilor, in teren, de catre societatea care realizeaza astfel de activitati, precum si verificarea utilizarii si functionarii corespunzatoare a echipamentelor de munca puse la dispozitia lucratorilor.
 
3. Este esentiala realizarea unei instruiri adecvate a personalului referitor la tehnologiile de consolidare a malurilor, a modului de utilizare a consolidarilor si a modului de actiune a lucratorilor aflati in zonele cu risc specific de surpare de malurilor (interdictia de a intra in zonele cu risc ridicat de surpare, a lucratorilor si a utilajelor grele).

Expertii Rentrop&Straton apreciaza ca producerea de evenimente soldate cu accidentarea sau decesul lucratorilor si implicit cu cercetarea penala a persoanelor responsabile de neluarea sau nerespectarea masurilor de securitate si sanatate in munca ce se impuneau se datoreaza in mare parte nerespectarii regulilor mentionate.

Sursa: Portal SSM

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]