SSM: Poti detine responsabilitati SSM si PSI in cadrul aceleiasi unitati?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
24 Septembrie 2015
24 Septembrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recent, pe adresa redactiei PortalCodulMuncii a fost adresata o intrebare deosebit de importanta, cu atat mai mult cu cat se regaseste adesea in practica, in randul profesionistilor din domeniu:

Poate responsabilul SSM sa devina si responsabil PSI? Cu alte cuvinte, putem avea in cadrul aceleiasi unitati, un profesionist care sa detina sarcini PSI si SSM?

Se ia ca exemplu situatia unei institutii de stat, cu 161 de angajati.

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii este unul lamuritor. Se pleaca de la prevederile Legii nr. 319 din 20016, cu modificarile si completarile ulterioare si in normele metodologice de aplicare a acestei legi, aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform acestor prevederi, lucratorii desemnati sa se ocpupe cu activitatile de prevenire si protectie trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.  In acest sens, in cuprinsul art. 24 alin.(2) din HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare se detaliaza aceste prevederi si se specifica faptul ca, acesti lucratori trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.

In concluzie, conform legislatiei in vigoare, un angajat poate exercita aceste tipuri de atributii in mod cumulat de aceeasi persoana, in speta descrisa mai sus, de acelasi salariat din cadrul compartimentului special infiintat.

Atentie totusi la faptul ca daca un angajator doreste  angajarea mai multor persoane care sa indeplineasca acest gen de atributii acest lucru este posibil in conditiile legii, modalitatea concreta de organizare si repartizare a sarcinilor fiind lasata exclusiv la latitudinea angajatorului.

Sursa: PortalCodulMuncii.ro





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]