Elaborarea instructiunilor proprii de securitate si sanatate in munca

Florina Mohanu
Florina Mohanu
18 Februarie 2015
18 Februarie 2015
Florina Mohanu
Florina Mohanu
reglementarile de securitate si sanatate in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Elaborarea instructiunilor proprii de securitate si sanatate in munca este o obligatie a angajatorilor prevazuta de Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca (art. 13 pct. e)). Potrivit aceleiasi legi, nerespectarea de catre angajator a acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 8.000 de lei (art. 39 alin (4)).

Scopul elaborarii instructiunilor proprii este acela de a completa si/sau aplica reglementarile de securitate si sanatate in munca, tinand seama de particularitatile activitatilor si ale unitatii/intreprinderii, precum si ale locurilor de munca/posturilor de lucru.

La elaborarea instructiunilor proprii de securitate si sanatate in munca trebuie sa se tina seama de identificarea si evaluarea riscurilor pentru fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv executant, sarcina de munca, mijloace de munca/ echipamente de munca si mediul de munca pe locuri de munca/posturi de lucru. Pe baza evaluarii riscurilor, in instructiunile proprii se vor prevedea toate masurile de prevenire si protectie de natura tehnica, organizatorica, igienico-sanitara si de alta natura, necesare pentru diminuarea riscurilor pentru lucratori si/sau al eliminarii surselor de pericol.

De asemenea, instructiunilor proprii de securitate si sanatate in munca le revine rolul de a completa si detalia prevederile reglementarilor de securitate si sanatate in munca la conditiile concrete din activitatea si locurile de munca/posturile de lucru, respectiv:
Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca;

Hotararea de Guvern nr. 1425/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 319/2006;
Hotararile de Guvern care stabilesc cerintele minime de securitate si sanatate in munca aplicabile activitatilor si conditiilor concrete din unitate/intreprindere.

Prin urmare, ca sa raspunda obligatiei legale de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca, angajatorul trebuie sa completeze legislatia primara prin instructiuni proprii, astfel incat sa fie stabilite toate masurile si modalitatile de actiune pentru prevenirea tuturor riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]