Acest lucru este prevazut de OUG nr. 80 din 2014. Va amintim faptul ca aceasta ordonanta a fost deja publicata in Monitorul Oficial si prevede faptul ca venitul net anual obtinut din activitati indepenendente se va determina de la 1 ianuarie 2015 in sistem real, conform cu datele din contabilitate si fiind diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente veniturilor realizate.
Asadar, daca obtineti venitul anual in sistem real, aveti obligatia sa completati Registrul de evidenta fiscala in vederea stabilirii venitului net anual.
Conform actului normativ, persoanele care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa complete doar sectiunea referitoare la venituri. NU au obligatii privind evidenta contabila.
Atentie! Pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, contribuabilii vor completa doar partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala. Acestia au optiunea de a-si indeplini obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit.
"Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri cu exceptia situatiilor in care sunt aplicabile prevederile art. 49 si 50.", se arata in OUG nr. 80.
40 Modele de Regulament Intern
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
"Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au oblifatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual."
"Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila."
"Pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, contribuabilii pot completa numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala sau isi indeplinesc obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit. Contribuabilii care isi indeplinesc obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit au obligatia sa arhiveze si sa pastreze documentele justificative cel putin in limita termenului de prescriptie prevazut de lege si nu au obligatii privind evidenta contabila.", conform OUG 80/2014.
OUG nr. 80 din 2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571 din 2003 privind Codul fiscal si a altor acte normative poate fi consultat aici