Atentie la clauza de constiinta. Ce este si cum functioneaza

20 Martie 2014
20 Martie 2014
clauza de constiintaclauza de constiinta in contractce este clauza de constiinta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Clauza de constiinta nu este prevazuta in mod expres de Codul muncii ca facand parte din clauzele conventionale intre partile contractului individual de munca, dar nici nu e interzisa.

Clauza de constiinta inseamna ca prin liberul acord de vointa al partilor salariatul este in drept sa nu execute un ordin legal de serviciu in masura in care, daca l-ar pune in aplicare, ar contraveni constiintei sale.

Cauza clauzei constiinta poate fi bazata pe ratiuni religioase cum ar fi refuzul de a scrie critic la adresa cultului legal din care face parte salariatul, morale cum ar fi refuzul de a scrie in favoarea prostitutiei, politice, spre exemplu, refuzul de a scrie critic in legatura cu ideologia sau platforma program a unei anumite formatiuni politice, de politete cum ar fi refuzul de a utiliza expresii sau calificative jignitoare la adresa unei persoane.

Totusi, pana unde se poate intinde dreptul la refuz al salariatului, in contextul disciplinei muncii?

Pornim de la ideea ca disciplina muncii impune, din partea salariatului, respectarea tuturor obligatiilor ce-i revin in temeiul raportului de munca, adica a tuturor normelor care reglementeaza activitatea si comportarea acesteia in procesul muncii colective (actele normative, regulamentul intern, regulamentul de organizare si functionare, contractul colectiv si cel individual de munca, dispozitiile conducerii unitatii si ale sefilor ierarhici etc. ).

De aceea orice clauza de constiinta – care impune o derogare de la regulile comune – se impune sa fie extrem de atent negociata. Ea trebuie sa aiba claritate deplina, caracter analitic si concret, sa nu permita interpretari subiective si, in ultima analiza, abuzul de drept (al oricareia dintre partile contractului individual de munca).



1 Pentru dezvoltari cu privire la aceasta clauza, a se vedea I.T. Stefanescu, Inserarea clauzei de constiinta in unele contracte individuale de munca, in Dreptul nr. 2/1999, pag. 56 si urm.
2 I.T. Stefanescu, Tratat elementar de drept al muncii, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1999, pag. 153
3 S. Beligradeanu, Incheierea, modificarea si incetarea contractului de munca, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1976, pag. 130.
4 I.T. Stefanescu, Dreptul muncii, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2000, pag. 154.

Sursa: Angajat si Angajator. Drepturi legale si drepturi inventate>>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]